Aur verde, în pericol

Sintagma „Codrul, frate cu românul” începe să devină legendă. Pentru consumul propriu sau pentru profit, proximitatea faţă de păduri îi ispiteşte pe mulţi la fapte necurate. Fie că vorbim de fapte izolate, de tăieri fără drept sau de adevărate acţiuni care tind să devină fenomene, cu reţele bine puse la punct, cu peste 100 de persoane implicate, ilegalităţile din acest domeniu nu sunt trecute cu vederea.
Neîntreruptele eforturi ale poliţiştilor pentru combaterea faptelor ilicite din domeniul silvic se confruntă cu cererea tot mai mare de material lemons, specifică sezonului rece.
Poliţiştii din toată ţara au efectuat, astfel, doar în ultima săptămână a lunii octombrie, peste 1.500 de controale sub coordonarea de specialitate a Direcţiei de Ordine Publică din I.G.P.R., activităţi destinate protecţiei fondului forestier la depozite, exploatări forestiere, instalaţii de debitat, târguri, pieţe, oboare şi ocoale silvice.
Peste 100 de dosare penale, 60 de persoane cercetate, 300 de sancţiuni, mii de metri cubi de lemn confiscaţi, amenzi de peste 1.500.000 de lei, sunt valori aproximative ale acţiunilor.
Acţiunea „Action Day – Forestry -2” a fost desfăşurată la sfârşitul lunii octombrie a.c., pentru combaterea activităţilor ilicite în domeniile specifice exploatării, prelucrării şi comercializării materialului lemnos.
Această activitate, la care au luat parte personal al Ministerului Afacerilor Interne şi specialişti ai Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor, a scos la iveală nereguli ce au „costat” contravenienţii peste 31.000.000 de lei.
În cadrul acestei activităţii, poliţiştii au organizat sute de filtre rutiere în care au fost controlate 4.975 de vehicule ce transportau lemn.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dâmboviţa continuă activităţile de verificare a modului de respectare a prevederilor Legii 55/2020

Poliţiştii dâmboviţeni, alături de jandarmi şi poliţişti locali, au acţionat în sistem integrat, în zonele aglomerate, centre comerciale, precum şi în mijloacele de transport în comun, pentru a verifica modul în care se respectă prevederile impuse în contextul stării de alertă.În cadrul acţiunilor desfăşurate atât în mediul urban cât şi […]