Published On: joi, apr. 2nd, 2020

2 aprilie, Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

Share This
Tags

Începând cu anii 1990, incidenţa şi prevalenţa Tulburărilor din Spectrul Autist au crescut treptat în întreaga lume. Acest fenomen este dezbătut de clinicieni şi cercetători internaţionali, iar Autism Society of America consideră că datele raportate de studiile din ţară, cît şi de cele din lume, demonstrează faptul că este vorba de o criză naţională şi internaţională în sănătate.
De asemenea, Profesioniştii în Sănătatea Mintală a Copilului şi Adolescentului din Romania atrag atenţia despre o creştere alarmantă a cazurilor diagnosticate cu o Tulburare de Spectru Autist la noi în ţara.Cu cât un copil este diagnosticat din timp şi se iniţiază terapia, cu atât cresc şansele de recuperare pentru acel copil. Depistarea precoce se efectuează pentru întreaga populaţie pediatrică, cu vârsta cuprinsă

între 0 – 3 ani, şi se realizează pe baza unui chestionar tip screening, care va fi aplicat la evaluările periodice efectuate obligatoriu la 12, 15, 18, 24, 36 de luni de către medicul de familie la care este înregistrat copilul.Acest chestionar de screening se aplică în cadrul consultaţiei preventive a copilului, precum şi în cadrul consultaţiilor preventive anuale ulterioare.Mii de clădiri emblematice din întreaga lume – între care şi unele din România – vor fi iluminate în albastru, pentru a marca această zi de conştientizare.
La nivel internaţional culoarea albastră şi puzzle-ul sunt asociate cu autismul.Potrivit datelor statistice, în România ar exista circa 30.000 de adulţi şi aproximativ 20.000 de copii cu autism, iar unul din 120 de copii din ţara noastră este diagnosticat cu autism, în timp ce la nivel european unul din 67.

About the Author

Leave a comment

XHTML: You can use these html tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>