11 Iunie: Ziua Internaţională a Râsului, cea mai mare felină sălbatică a Europei

După zeci de ani în care a suferit un regres al populaţiei, râsul revine încetul cu încetul în pădurile de pe teritoriul european. Acest prădător discret era o prezenţă obişnuită a pădurilor de pe continent, însă cea mai mare parte a populaţiei de râşi din Europa a dispărut în ultimele două secole. Numărul râşilor a scăzut dramatic din cauza vânării excesive, a modificărilor survenite în mediul natural şi a fragmentării habitatelor, care le îngrădeşte deplasarea. Mai mult, lipsa unei abordări comune în statele UE pentru monitorizarea şi managementul acestor animale a accentuat acest declin. Cea mai mare provocare la nivel european este integrarea monitorizării, conservării şi managementului într-o strategie comună, transnaţională.
În multe regiuni ale

Europei, râsul a fost eliminat în mod intenţionat. Începând din anii 1970, râsul a beneficiat de protecţie legală, iar în aceeaşi perioadă au apărut şi primele proiecte de reintroducere în zonele din care dispăruse complet. În prezent, în Europa trăiesc circa 9000 de râşi, dintre care 2300-2400 în zona Munţilor Carpaţi. Dintre aceştia din urmă, cei mai mulţi cutreieră pădurile României, cifrele oficiale vorbind de circa 1200-1500 de exemplare.
Reintroducerea cu succes a râsului în habitatele din care a dispărut depinde foarte mult de gradul de acceptare al publicului. Tocmai de aceea, 11 iunie a fost declarată Ziua Internaţională a Râsului, rezultatul unei iniţiative în cadrul proiectului transnaţional 3Lynx.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Echipajele SMURD din cadrul ISU "Basarab I" Dâmboviţa au fost solicitate şi au intervenit în această perioadă la 177 cazuri medicale

În perioada 01 – 07 iunie 2020, echipajele de intervenţie din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” al judeţului Dâmboviţa au fost solicitate şi au intervenit la 28 evenimente: 6 incendii la gospodăriile populaţiei (locuinţe, anexe gospodăreşti etc.), 9 acţiuni pentru asigurare zonă, 11 acţiuni pentru asistenţă persoane […]