Transportatorii rutieri, verificaţi de inspectorii ITM

La iniţiativa Inspecţiei Muncii, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmboviţa a desfăşurat Campania naţională privind respectarea de către transportatorii rutieri a prevederilor legale referitoare la încheierea şi executarea contractelor individuale de muncă, a timpului de muncă şi de odihnă a conducătorilor auto (lucrători mobili), a legislaţiei şi a directivelor europene ce vizează detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale transpuse în legislaţia naţională, cod caen 4941 -Transporturi rutiere de mărfuri, cod CAEN 4931 – Transporturi urbane, suburbane şi metropolitane de călători.
Prin această campanie s-a urmărit identificarea şi combaterea muncii nedeclarate, determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă persoanelor depistate fără forme legale de angajare, organizarea timpului de muncă şi de odihnă, respectarea termenelor de transmitere a Registrului de evidenţă a salariaţilor (Revisal) la inspectoratul teritorial de muncă creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi angajaţilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă, diminuarea consecinţelor sociale şi economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfăşoară activitate în domeniul transportului rutier, a prevederilor legale privind timpul de muncă şi odihnă.
Acţiunile de control s-au desfăşurat împreună cu inspectorii din cadrul inspectoratelor teritoriale ale ISCTR, atât la sediul angajatorilor cât şi pe teren (în trafic).

În domeniul relaţiilor de muncă au fost verificaţi un număr de 34 angajatori controlaţi, s-au dispus 39 măsuri de intrare în legalitate şi au fost aplicate 16 sancţiuni contravenţionale. Principalele deficienţe constatate au fost: neevidenţierea corespunzătoare a timpului de lucru sau lipsa evidenţei acestuia, necompensarea corespunzătoare a orelor prestate pe timpul nopţii sau în zilele de repaus săptămânal, neîn-mânarea unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului.
în scopul ducerii la îndeplinire a acestor atribuţii, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmboviţa a implementat adaptarea programului de lucru astfel încât activitatea de control să fie continuă. Se fac controale de zi, de noapte şi în zilele de sfârşit de săptămână.
Aceste acţiuni fac parte din activităţile intense de prevenire şi control pe care inspectorii I.T.M. o desfăşoară încă de la începutul pandemiei, având ca principal obiectiv siguranţa angajaţilor şi angajatorilor, în contextul prevenirii răspândirii SARS-CoV-2.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CSM TÂRGOVIŞTE,DEBUT PERFECT ÎN CEV CUP

Seară perfectă pentru echipa de volei feminin a Clubului Sportiv Municipal Târgovişte, la debutul în noua ediţie a cupelor europene. Fetele pregătite de Dragan Nesic au reuşit un succes de referinţă în istoria clubului, câştigând cu 3-1 în deplasare contra formaţiei ucrainiene, Prometey Kamyanske.Jucătoarele noastre au început mai timid partida, […]