PROTEJAREA DREPTURILOR DE PROPRIETATE INTELECTUALĂ

ueServiciile vamale din UE au reţinut aproape 40 de milioane de produse suspectate de încălcarea drepturilor de proprietate intelectuală (DPI) în 2012, potrivit raportului anual al Comisiei privind acţiunile vamale pentru protejarea DPI. Deşi această cifră este mai mică decât cifra din 2011, valoarea mărfurilor interceptate este în continuare ridicată, la aproape 1 miliard EUR. Raportul publicat astăzi furnizează, de asemenea, date statistice privind tipul, provenienţa şi metoda de transport ale produselor contrafăcute re?inute la frontierele externe ale UE. Ţigaretele au reprezentat un număr mare de interceptări (31 %), diverse mărfuri (de exemplu, sticle, lămpi, adeziv, baterii, detergent pudră) au reprezentat cea de-a doua categorie ca importanţă (12 %), urmată de materiale de ambalare (10 %). Coletele poştale şi de curierat au reprezentat în continuare aproximativ 70 % dintre intervenţiile vamale în 2012, cu 23 % de reţineri în domeniul traficului poştal privind medicamentele.
În ceea ce priveşte locul de provenienţă al mărfurilor contrafăcute, China rămâne în continuare principala sursă. Totuşi, pentru anumite categorii, alte ţări au fost principalele surse, cum ar fi Marocul pentru alimente, Hong Kong pentru CD-uri/DVD-uri şi alte produse din tutun (în principal ţigările electronice şi umpluturile lichide pentru acestea) şi Bulgaria pentru materiale de ambalaj. Aproximativ 90 % din totalul cazurilor oprite în vamă fie au fost distruse, fie au făcut obiectul unor acţiuni în justiţie pentru identificarea încălcării.
Astfel cum se subliniază în Strategia UE 2020, protecţia DPI reprezintă una dintre pietrele de temelie ale economiei UE şi un factor determinant pentru creşterea sa viitoare în domenii precum cercetarea, inovarea şi ocuparea forţei de muncă. Asigurarea respectării efective a DPI este, de asemenea, esenţială pentru sănătate şi siguranţă, deoarece anumite produse contrafăcute (cum ar fi produsele alimentare, produsele pentru întreţinere corporală şi jucăriile pentru copii), care sunt fabricate într-un mediu nereglementat, pot reprezenta o ameninţare serioasă la adresa cetăţenilor.
Serviciile vamale ale UE joacă un rol extrem de important în ceea ce priveşte oprirea intrării în UE a produselor cu privire la care există suspiciunea că ar încălca drepturile de proprietate intelectuală. Începând cu anul 2000, Comisia a publicat un raport anual privind activităţile vamale în ceea ce priveşte protejarea drepturilor de proprietate intelectuală. Aceste rapoarte, bazate pe datele transmise Comisiei de către administraţiile vamale naţionale, sunt o contribuţie importantă la analiza încălcării DPI în Uniune realizată de autorităţile vamale şi pentru instituţii UE precum Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală.
În luna iunie 2013, s-a adoptat un nou regulament privind respectarea drepturilor de proprietate intelectuală la vamă. Acesta întăreşte normele care sunt la dispoziţia autorităţilor vamale pentru a proteja drepturile de proprietate intelectuală.
La 10 decembrie 2012,Consiliul a adoptat un nou Plan de acţiune vamală al UE pentru a combate încălcările drepturilor de proprietate intelectuală pentru anii 2013-2017. Obiectivele strategice ale acestui plan de acţiune sunt următoarele: punerea în aplicare şi monitorizarea cu eficacitate a noii legislaţii UE privind asigurarea respectării DPI de către autorităţile vamale; combaterea comerţului cu mărfuri care încalcă DPI în întregul lanţ internaţional de aprovizionare; abordarea principalelor tendinţe în comerţul cu mărfuri care încalcă DPI; consolidarea cooperării cu Observatorul European al Încălcărilor Drepturilor de Proprietate Intelectuală şi cu autorităţile de aplicare a legii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

A.S. Doiceşti N-A RELUAT ÎNCĂ ANTRENAMENTELE

De la A.S. Doiceşti n-a plecat nimeni, n-a venit nimeni. Dar echipa de lângă termocentrală n-a început încă pregătirea de vară. Antrenorul Eugen Oană şi directorul sportiv Nicu Chiaburu încearcă să adune jucătorii şi să dea drumul la treabă. La A.S. Doiceşti sunt jucători valoroşi, precum: Vasiloiu, Zidăroiu, B. Nicolae, […]