PREŞEDINTELE FRF PROPUNE ÎNGHEŢAREA PLAY-OUT-ULUI ÎN LIGA I

Mihai ROŞOIU

Dinamo, cu 21 de cazuri de infectare cu noul virus, are deja 4 restanţe. CFR Cluj (26 de cazuri) are un meci în minus, cu FCSB, dar conform reglementărilor UEFA, play-off-ul trebuie să se încheie în exact o săptămână, pe 3 august 2020.
Ce se va întâmpla cu Liga 1? Poziţia lui Răzvan Burleanu
Preşedintele FRF, Răzvan Burleanu, a declarat, ÎN DIRECT la Digi24, că „are îndoieli că Liga 1 se mai poate termina pe teren”, în acest context.
„E o perioadă de mare incertitudine pentru fiecare dintre noi. E, de altfel, cea mai mare criză cu care fotbalul s-a confruntat vreodată. Nici măcar cel de-al Doilea Război Mondial nu a fost fotbalul blocat complet aşa cum s-a întâmplat timp de 3 luni de zile acum. Dacă vorbim de toate celelalte eşaloane fotbalistice, cu excepţia Ligii 1 şi a play-off-ului de la Liga a 2-a, intrăm deja în cea de-a şasea lună de blocaj.
Situaţia cu care ne confruntăm astăzi era una inevitabilă câtă vreme echipele au ieşit din cantonamentele centralizate, iar măsurile stabilite prin protocolul medical nu au mai fost respectate. De aceea, într-o situaţie de criză, ce mai mare greşeală ar fi să rămânem în aceeaşi logică de gândire ca cea de dinainte de criză.
Revenind la Liga 1, astăzi, personal am îndoieli că se mai poate termina pe teren.

Protejând integritatea competiţiei, sănătatea şi siguranţa jucătorilo şi a celorlalţi participanţi, precum şi debutul următorului sezon.
Dacă mă întrebaţi de despăgubiri, acestea ar putea fi suportate de către LPF, dacă există rezerve financiare, din anii precedenţi, împrumuturi sau, dacă nu, direct de către cluburi.
În acelaşi timp nu cred că trebuie exclusă varianta dialogului şi purtate negocieri cu deţinătorul de drepturi TV astfel încât să nu se mai reducă încă o sursă importantă de venituri pentru cluburi. Totodată, cred că cluburile ar trebui să discute despre oprirea acestui sezon competiţion-al sau, cel puţin, al play-out-ului. Nu vom putea să amânăm la nesfârşit finalul acestui sezon competiţional.
Cluburile trebuie să stabilească şi data de încheiere a acestui sezon, care a tot fost modificată şi inclusiv ce se întâmplă cu echipele care nu pot participa la joc. De asemenea, cluburile trebuie să propună şi când vor să înceapă următorul sezon, precum şi în ce format competiţional, dacă au de gând să facă o astfel de propunere”, a declarat Răzvan Burleanu, la Digi24.
Un nou sistem competiţional în Liga 1, din 2020/2021? O decizie va fi luată pe 3 august
Preşedintele FRF a avansat şi ideea unui nou sistem competiţional în Liga 1, începând din sezonul următor. O decizie va fi luată după şedinţa care va avea loc luni, 3 august.
„Noi, ca federaţie, am înaintat acum doi ani o propunere de creştere a numărului de echipe de la 14 la 16 în Liga 1. În spatele acestei propuneri stă un studiu realizat de federaţie împreună cu UEFA şi cu o companie internaţională de prestigiu în acest domeniu, care a analizat toate aspectele. Cum ar fi audienţele TV, incertitudinea rezultatului unui meci, numărul de spectatori, infrastructură, stabilitate financiară.
Deja, când discuţi despre schimbarea sistemului competiţional, obiectivul pe care noi, ca federaţie, ni l-am asumat încă din 2014, a fost acela de a dezvolta susten-abil fotbalul din România. De aceea, astăzi, considerăm că cel mai bun sistem com-petiţional din Liga 1 ar fi cel cu 16 echipe, sistem play-off – play-out, şi cu un meci de baraj între cea mai bună echipă din play-out şi ultimul loc calificabil în Europa din play-off.
Această schimbare am fi văzut-o oportună pentru sezonul 2021-2022, dar dacă cluburile, LPF şi deţinătorii de drepturi consideră că poate fi implementată încă de acum, cu siguranţă Federaţia va susţine acest demers. O decizie în acest sens putem să luăm abia în şedinţa din 3 august, când vom avea o întâlnire de Comitet Executiv, iar pe agenda de lucru a acestui Comitet Executiv se află şi dezbaterea despre sistemul competiţional la nivelul Ligii 1.”, a mai spus Răzvan Burleanu.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Liga 1 - Programul etapei a 13-a play-out

Partidele vor fi transmise în direct de LOOK SPORT / PLUS, DIGI SPORT şi TELEKOM SPORT.Sâmbătă, 1 augustOra 18.00Academica Clinceni – FC HermannstadtDuminică, 2 augustOra 14.00Politehnica Iaşi -Chindia TârgovişteOra 21.30FC Viitorul Constanţa -Sepsi OSK Sf. GheorgheMeciurile echipei Dinamo Bucureşti vor fi programate ulterior.