Peste 3.000 de pensionari dâmboviţeni vor pleca la tratament balnear anul acesta

Ş.E.

mariana soareÎn cadrul şedinţei Colegiului Prefectural de vineri, a fost prezentată şi o sinteză a situaţiei biletelor de tratament balnear repartizate de Casa Naţională de Pensii Publice pentru beneficiarii din judeţul Dâmboviţa.
„Astfel, în anul 2013, Casei Judeţene de Pensii Dâmboviţa i-au fost repartizate iniţial, de către Casa Naţională de Pensii Publice, 3.978 locuri de bilete de tratament balnear şi 141 locuri suplimentare respectiv, un total de 4.119 locuri care vor fi distribute beneficiarilor în 14 serii”, a declarat Mariana Soare, director CJP Dâmboviţa.
„Până în prezent au fost valorificate primele 5 serii aferente lunilor aprilie -iunie.
Cererile depuse pentru seriile 1-5 (ianuarie – iunie 2013) de către beneficiarii biletelor de tratament sunt în număr de 1608.
În anul 2013, biletele de tratament balnear se acordă ca şi în anii precedenţi, fie cu suportarea unei contribuţii individuale, fie cu titlu gratuit. Numărul biletelor cu tratament gratuit sunt în procent de 15% din totalul biletelor repartizate, respectiv 617 locuri.
Beneficiarii biletelor de tratament balnear sunt pensionarii, asiguraţii din sistemul public de pensii şi beneficiarii prevederilor unor legi speciale.
Deosebirea faţă de anul 2012 este că, în cazul pensionarilor, contribuţia individuală va fi de 50% din cuantumul total brut al drepturilor de pensie, inclusiv din pensia brută acordată de către casele sectoriale din luna anterioară celei în care se efectuează repartiţia. Nu vor fi incluse în cuantumul brut indemnizaţia acordată în baza unor legi speciale, sumele acordate cu titlu de drepturi restante şi nici indemnizaţia de însoţitor în cazul pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate.
În plus, în categoria persoanelor care beneficiază de tratament balnear cu suportarea unei contribuţii individuale a fost introdusă subcategoria „pensionarilor sistemului public de pensii care au şi calitatea de asiguraţi”. Pentru aceştia sunt prevăzute reglementări specifice. Astfel pe lângă documentele prevazute de lege pentru toţi beneficiarii de pensii, va fi necesară şi o adeverinţă privind calitatea de asigurat pentru cumularea tuturor veniturilor brute, la care se calculează contribuţia individuală suportată de beneficiar de 50%.
Până în prezent, respectiv pentru seriile 1-5, C.J.P. Dâmboviţa a valorificat 1.189 bilete de tratament balnear din cele 1.242 bilete de tratament balnear repartizate pentru această perioadă, respectiv 95,7 %. De altfel, prin aplicaţia informatică SPA, prin care se asigură evidenţa şi gestionarea biletelor de tratament, biletele de tratament nevalorificate au fost retrase şi redistribuite altor judeţe. Biletele de tratament balnear n-au fost valorificate integral în staţiunile: Amara, Lacul Sărat, Sângeorz.
Faţă de anul 2012 când au fost valorificate 88,1%, bilete de tratament, rezultă o creştere a gradului de valorificare cu 7,6%. Pentru valorificarea eficientă a biletelor de tratament, s-au transmis adrese beneficiarilor care au întrunit condiţiile conform punctajelor s-au s-a comunicat telefonic cu aceştia.
Un număr de 178 bilete de tratament au fost acordate gratuit fiind repartizate, conform legilor, beneficiarilor de legi speciale, veteranilor de război, pensionarilor de invaliditate şi de asemenea persoanelor cu handicap”, a mai precizat Mariana Soare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Acţiunile Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă dâmboviţa pentru combaterea şomajului

Unul dintre punctele de pe ordinea de zi a şedinţei Colegiului Prefectural de vineri a fost şi raportul AJOFM Dâmboviţa pe primele cinci luni ale lui 2013. Printre obiectivele generale ale Agenţiei pentru anul acesta, prezentate de Constanţa Anghel, director AJOFM, sunt enumerate: (…) Creşterea gradului de ocupare şi a […]