Peste 200 de profesori vor trece prin emoţiile examenului

Ş.E.
0 0

profesoriO prioritate asumată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Dâmboviţa prin Planul de dezvoltare a resursei umane este formarea profesională a cadrelor didactice.
„În acest sens, examenul pentru definitivare în învăţământ reprezintă un moment de maximă importanţă în formarea iniţială. Încă din semestrul I al anului şcolar 2015-2016 s-a efectuat o analiză de nevoi a sistemului educaţional dâm-boviţean, bazată pe cerinţele instituţionale, dar şi cele individuale. Prin inspecţiile şcolare au fost identificate aspectele deficitare în pregătirea debutanţilor şi s-a convenit cu formatorii CCD Dâmboviţa organizarea unor cursuri adecvate. Aceste cursuri au abordat, atât componenta specialităţii, cât şi componenta psiho-pedagogică şi metodică. La rândul lor, directorii şcolilor în care debutanţii şi-au desfăşurat activitatea în acest an au fost orientaţi să-i monitorizeze îndeaproape, să-i îndrume în mod constant prin asistenţe la ore şi recomandări specifice.
De remarcat decizia Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice de a spori exigenţa în procesul de selecţie a personalului didactic. Astfel, stabilirea notei minime 8, necesară promovării examenului de definitivat, demonstrează o creştere a responsabilităţii în direcţia constituirii resursei umane.
În judeţul Dâmboviţa s-au înscris la examen 231 de candidaţi, din care 47 pentru învăţători, 42 pentru educatoare, 28 pentru educaţie fizică şi sport, 21 pentru limba engleză, 18 pentru limba română, 16 pentru matematică. Pentru celelalte discipline numărul candidaţilor este mai mic, dar în ansamblu, avem 28 de discipline de examen.
Pentru înscrierea la examenul de acordare a definitivării în învăţământ, candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile privind vechimea la catedră şi calificativul de cel puţin «bine» la aprecierile anuale. Prezentarea la examenul de definitivare în învăţământ este obligatorie, iar candidaţii se pot prezenta la acest examen în 3 sesiuni, în cel mult 5 ani. Personalul didactic titular care nu obţine, în termenele prevăzute de lege, definitivarea în învăţământ pierde calitatea de titular şi, ca urmare, contractul de muncă individual al acestuia se desface, potrivit legii. Defi-niti-vatul este o etapă obligatorie în perspectiva obţinerii gradelor didactice II şi I. Promovarea lui înseamnă şi o majorare salarială.
Examenul naţional de definitivare în învăţământ este organizat de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului, şi cuprinde:
• etapa I, eliminatorie – realizată de către inspectoratele şcolare în perioada stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând în evaluarea activităţii profesionale la nivelul unităţii de învăţământ, evaluarea portofoliului profesional personal şi în susţinerea a cel puţin două inspecţii la clasă;
• etapa a II-a, finală – realizată la finalizarea stagiului practic cu durata de un an şcolar şi constând într-o examinare scrisă, pe baza unei tematici şi a unei bibliografii aprobate de minister, pentru fiecare specialitate în parte.
Definitivarea în învăţământ este examenul naţional care finalizează formarea iniţială a cadrelor didactice care doresc să ocupe o funcţie didactică în învăţământul preuniversitar”, a declarat doamna Istrate Gabriela, preşedinta Comisiei Judeţene de Examen.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Meci de mare atractivitate in Cupa României Flacăra Moreni şi F.C. Aninoasa, într-un meci al ambiţiilor nemăsurate

În stagiunea trecută a Cupei României, Flacăra Mo-reni a avut un parcurs excelent: 9-3 (în deplasare) cu Viitorul Caragiale, 7-1 (în deplasare) cu Luceafărul Dragomireşti, 3-2 (în deplasare) cu Libertatea Urzi-ceanca, 5-1 (la Hagioaica – Titu) cu Ştiinţa Odobeşti, 7-0 (la Târgovişte, pe stadionul Eugen Popescu) cu Atletic Fieni, 4-2 […]