La Târgovişte. DE ZlUA DRAPELULUI NAŢIONAL, TRICOLORUL A FOST ARBORAT ÎN BERNĂ

Ş.E.
0 0

drapelZiua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Naţional prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998. Conform legii, această zi este marcată, de obicei, de autorităţile publice şi de celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităţilor Ministerului Apărării Naţionale şi ale Ministerului de Interne. În acest an, manifestările nu au mai fost susţinute după acelaşi program. Asta pentru că a fost dată hotărârea de guvern prin care ziua de 26 iunie 2013 este declarată Zi de doliu naţional, ca urmare a tragediei în care au murit români în accidentul din Muntenegru. Un autocar s-a prăbuşit, duminică, într-o prăpastie în Muntenegru, accidentul soldându-se cu moartea a 18 români şi rănirea altor 29.
Tot ieri, conform HG 410/2013, a fost declarată Zi de doliu naţional, motiv pentru care toate instituţiile publice au recurs la ceremonia de coborâre a Drapelului în bernă.
Ceremonia desfăşurată ieri în Piaţa Tricolorului a reunit oficialităţile locale şi judeţene, respectiv prefectul judeţului -Victor Sanda, vicepreşedintele Consiliului Judeţean – Gabriel Grozavu, primarul Municipiului Târgovişte – Gabriel Boriga, alături de reprezentanţi ai armatei, jandarmeriei şi ai bisericii.
Drapelul a fost arborat pe catarg, după ce a fost binecuvântat de reprezentanţii bisericii şi sărutat de către oficialităţi. Prefectul judeţului a dat citire HG nr. 410/2013 pentru declararea zilei de 26 iunie 2013 zi de doliu naţional pe teritoriul României.
„În memoria victimelor gravului accident rutier din Muntenegru, în temeiul art. 108 din Constituţia României, republicată, şi al art. 6 din Legea nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice, Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.
Art. 1. – Se declară ziua de 26 iunie 2013 zi de doliu naţional pe teritoriul României.
Art. 2. – (1) În ziua de 26 iunie 2013 toate instituţiile şi autorităţile publice centrale şi locale au obligaţia arborării drapelului României în bernă. (2) Drapelul României în bernă se mai arborează:
a) la sediile partidelor politice, sindicatelor, patronatelor, instituţiilor de învăţământ de orice grad, instituţiilor de cultură şi misiunilor diplomatice ale României;
b) la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi în aeroporturi, porturi, gări şi autogări; c) ca pavilion pe navele de orice fel şi pe alte ambarcaţiuni ce navighează sub pavilion românesc.
(3) Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacă arborează drapelul României la domiciliu sau la reşedinţă. Art. 3. – În ziua de 26 iunie 2013 posturile naţionale de radio şi televiziune, precum şi instituţiile de cultură îşi vor adapta programul în mod corespunzător.”
După ce a fost citită hotărârea, a fost păstrat un moment de reculegere, iar drapelul naţional a fost coborât în bernă, unde a rămas în acest fel până în seara zilei de 26 iunie 2013.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

F.C.M. SE REUNEŞTE PE 29 IULIE

Amânarea întrunirii Comitetului Executiv al Federaţiei Române de Fotbal a creat o degringoladă totală la nivelul primelor trei ligi, oficialii F.R.F. nefiind în măsură, la această oră, să anunţe datele finale ale primelor etape din competiţiile naţionale. În consecinţă, conducerea celor de la Municipal Târgovişte a decis să prelungească vacanţa […]