Învăţământul dual în atenţia MADR şi MEC

Mihai ROŞOIU
0 0

A avut loc o reuniune de lucru la sediul MADR privind situaţia învăţământului liceal agricol. Scopul întâlnirii a fost realizarea unei dezbateri privind identificarea unor mecanisme de colaborare între Ministerul Agriculturii şi Ministerul Educaţiei şi Cercetării în parteneriat cu fermierii pentru relansarea învăţământului agricol în vederea asigurării forţei de muncă calificate şi profesionalizate în agricultură. Subsecretarul de stat Avram Fiţiu a declarat că pentru zonele izolate din zona montană sunt necesare mecanisme adaptate specificului socio-economic al acestora, iar în acest sens se are în vedere realizarea unui Ordin comun cu MEC pentru reglementarea învăţământului itinerant.
De asemenea, se doreşte crearea unui Ordin comun al MADR şi MEC referitor la ferma pedagogică, ce vizează implicarea elevilor în activităţile specifice ale unei gospodării.
Totodată, subsecretarul de stat Fiţiu a subliniat că Ministerul Agriculturii doreşte să se implice într-o schimbare de paradigmă educaţională prin dezvoltarea învăţământului dual la nivel de învăţământ profesional agricol. În acest context, MADR va introduce ca ţintă de politică publică în noul PNS 2021-2027 ferma de familie, element esenţial pentru dezvoltarea mediului rural românesc. Directorii prezenţi au realizat scurte prezentări ale liceelor pe care le coordonează, împărtăşind din experinţa colaborării cu agenţii economici, precum şi viziunea şi aşteptările acestora despre învăţământul dual şi ferma pedagogică.

Secretarul de stat Gheorghe Ştefan a afirmat că este necesară identificarea unor soluţii viabile astfel încât învăţământul agricol să redevină atractiv pentru tânăra generaţie şi în acest mod să fie formată forţă de muncă profesionalizată capabilă să conducă exploataţii agricole performante.
La rândul său, Secretarul de stat din Ministerul Educaţiei a transmis preocuparea MEC pentru învăţământul profesional şi tehnic şi şi-a exprimat dorinţa de a avea parteneri din mediul agricol şi industrial.

În cadrul întâlnirii s-a evidenţiat necesitatea ca agenţii economici să fie susţinuti prin facilităţi fiscale pentru a oferi formare practică celor interesaţi, precum şi oportunitatea ca prin parteneriatul public-privat tinerii să fie încurajaţi să lucreze în agricultură imediat după terminarea studiilor din domeniul agricol.
Totodată, participanţii au agreat organizarea unor întâlniri viitoare pentru discuţii aplicate cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Veste bună pentru localnicii din Pietroşiţa

CFR a anunţat că trenul care circula pe ruta Târgovişte – Pietroşiţa va fi redeschis, din nou, după ce a fost închis mai multă vreme. Transportul feroviar va fi reintrodus pe ruta Bucureşti- Pietroşiţa, începând cu data de 1 ianuarie 2021. „Începând cu data de 01.01.2021, se redeschide ruta feroviară […]