DIRECTORII DE ŞCOLI, SCUTIŢI DE ORELE DE PREDARE

0 0

scoalaMinisterul Educaţiei a postat pe edu.ro proiectul unei ordonanţe de urgenţă care prevede modificarea Legii Educaţiei. Potrivit proiectului, „personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control poate fi degrevat, total sau parţial, de post/norma didactică”.
Noul proiect de ordonanţă de urgenţă prevede că personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control poate fi degrevat, total sau parţial, de post/norma didactică, pe baza normelor aprobate prin ordin al Ministrului Educaţiei Naţionale, elaborate cu consultarea federaţiilor sindicale reprezentative din învăţământ. De aceleaşi drepturi pot beneficia şi persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ, ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ, aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei Naţionale. În acest moment, legea în vigoare nu dă personalului de conducere posibilitatea degrevării totale şi se referă la degrevarea de normă didactică de predare, nu şi la degrevarea de post. De asemenea, legea nu prevede posibilitatea ca de această degrevare să beneficieze şi persoanele desemnate de federaţiile sindicale. Mai mult, proiectul prevede completarea Legii Educaţiei cu următoarele: „Degrevarea reprezintă scutirea efectuării atribuţiei de predare, total/parţial, din norma didactică, respectiv din postul didactic, pentru personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control, ca urmare a îndeplinirii unor responsabilităţi specifice funcţiilor de conducere, de îndrumare şi de control, precum şi pentru persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ. Pe perioada degrevării se păstrează drepturile salariale”. În nota de fundamentare a proiectului, ministerul precizează că „degrevările de post/norma didac tică pentru personalul didactic de conducere, îndrumare şi control al unităţilor de învăţământ, precum şi pentru persoanele desemnate de federaţiile sindicale reprezentative din învăţământ ca urmare a participării la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ se suportă de către unităţile de învăţământ preuniversi-tar de stat angajatoare din sumele alocate pentru finanţarea de bază”.
MEN a simţit nevoia să reglementeze această situaţie întrucât, potrivit legislaţiei în vigoare, cadrele didactice care ocupă funcţii de conducere în unităţi de învăţământ nu sunt scutite în totalitate de la îndeplinirea normei didactice, fiind nevoite să se ocupe atât de bunul mers al unităţii pe care o conduc, cât şi de educarea copiilor. „Ştiind că personalul didactic de conducere, îndrumare şi control al unităţilor de învăţământ îndeplineşte concomitent atât responsabilităţile specifice funcţiilor de conducere, îndrumare şi control, cât şi realizează atribuţiile de predare, ceea ce determină apariţia unor disfucţionalităţi în îndeplinirea atât a atribuţiilor didactice, cât şi a celor administrative în mod concomitent, misiunea lor fiind vădit îngreunată, este necesar să se asigure eficientizarea managementului unităţii de învăţământ prin scutirea efectuării atribuţiei de predare din norma didactică, respectiv din postul didactic, pentru personalul didactic de conducere, de îndrumare şi de control întrucât participarea la procesul de monitorizare şi evaluare a calităţii sistemului de învăţământ presupune prezenţa efectivă a personalul didactic, de conducere, de îndrumare şi de control, la aceste activităţi”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.
Potrivit MEN, instituirea acestei soluţii legislative asigură creşterea calităţii sistemului de învăţământ, a asigurării derulării în condiţii normale a procesului de învăţământ.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Femeile lucrează "gratuit" 59 de zile pe an

Potrivit celor mai recente cifre publicate de Comisia Europeană, disparitatea salarială, şi anume diferenţa medie de remuneraţie pe oră între femei şi bărbaţi la nivelul UE, este de 16,2 %. Această ştire a prefaţat Ziua europeană a egalităţii salariale 2013, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute. Acest eveniment […]