Directivă privind salariul minim în Uniunea europeană

Comisia Europeană a emis proiectul oficial de directivă privind principiile de aplicare a salariului minim în Uniunea Europeană, fără a impune un nivel de plată. Vor fi însă introduse o serie de criterii şi reguli la stabilirea salariului minim în fiecare ţară UE, inclusiv România, pentru remuneraţii „adecvate”, cu implicaţii şi asupra lucrătorilor fictiv-independenţi şi a celor care activează pe platforme, nu numai asupra angajaţilor.
Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie aprobat de Parlamentul European şi de Consiliul UE (miniştri ai statelor membre). Apoi, în termen de doi ani, statele UE, la nivel naţional, vor da legi care să transpună viitoarea directivă în legislaţiile lor interne, sub ameninţarea procedurii de infringement dacă nu se vor conforma cerinţelor europene.
Proiectul nici nu va introduce un salariu minim comun, nici nu va obliga statele UE care nu au salaiu minim statutar să intr-ducă o astfel de remuneraţie. Numai şase ţări din 27 nu au salariu minim statutar, ci niveluri minime stabilite la nivel de contracte colective, dar România nu se află printre acestea.
În statele UE cu salariu minim statutar (România şi alte 20 de state), vor fi impuse o serie de elemente, între acestea criterii naţionale pentru stabilirea şi actualizarea salariului minim legal, definite într-un mod stabil şi clar;actualizări periodice şi în timp util; înfiinţarea de organe consultative pentru stabilirea salariului minim adecvat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

CSM TÂRGOVIŞTE, DOAR UN MECI LA GALAŢI

Voleibalistele din Divizia A1 intră din nou pe teren, la câteva zile după terminarea turneelor inaugurale. De data aceasta, programul unei grupe este dat peste cap de coronavirus.CSM Lugoj este prima formaţie din voleiul românesc care va pierde un meci la „masa verde” din cauza coron-avirusului. Lugojencele au 9 cazuri […]