DECONTAREA NAVETEI ELEVILOR

elevi navetisti„Având în vedere diferenţele mari şi nejustificate ale tarifelor practicate de transportatorii care au asigurat până acum transportul elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu, propunerea Ministerului Finanţelor Publice privind decontarea abonamentelor de transport în limita a maximum 26 lei/abonament/lună pentru distanţa de 3 km este binevenită. Ea este de natură să asigure o mai corectă cheltuire a banului public, susţinând în acelaşi timp preocuparea Ministerului Educaţiei Naţionale de a asigura accesul la educaţie pentru categoriile vulnerabile”, se arată într-un comunicat remis de către Ministerul Educaţiei.
În anul şcolar 2012/2013, Ministerul Educaţiei Naţionale a decontat la nivel naţional peste 150.000 de abonamente de transport, iar până acum nu s-a ţinut niciodată cont de diferenţele foarte mari dintre tarifele solicitate de transportatori în diferite locuri din ţară. Anul trecut: pentru distanţa de 10 kilometri, preţul unui abonament a variat între 25 de lei şi 326 de lei; pentru distanţa de 15 kilometri, preţul unui abonament a pornit de la 32 de lei şi a ajuns la 406 lei. Variaţia de preţ pe distanţa de 20 km a fost cuprinsă între 36 de lei şi 400 de lei. Există firme în ţară care au practicat un tarif de 491 de lei pe lună pentru 50 de kilometri, în timp ce alte companii au perceput doar 42 de lei pentru acelaşi număr de kilometri.
Cele mai multe dintre abonamentele decontate anul trecut au fost pe distanţa de 10 de kilometri, 15 km şi 20 km. Aceste realităţi, total defavorabile finanţelor publice şi implicit interesului elevilor, sunt cele care au pus presiune pe bugetul Ministerului Educaţiei Naţionale şi au generat situaţia regretabilă a întârzierii decontării navetei şcolare.
Pentru a evita pe viitor astfel de cazuri, pe lângă măsura introducerii unui prag maximal de 26 lei/abonament/lună pentru distanţa de 3 km şi a unuia de 120 lei/abonament/lună pentru distanţa de 50 kilometri, Guvernul a alocat 76 milioane de lei pentru achiziţia de microbuze şcolare destinate transportului elevilor din localităţile izolate, din mediul rural.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

LIGA A 4-A: ETAPA A 2-A REZULTATE TEHNICE

A.S. Doiceşti – PAS Pucioasa 2-2 Petrolul Târgovişte – Comerţul Brezoaele 3-1 Voinţa Perşinari – Atletic Fieni 3-2 Voinţa Pietroşiţa – F.C. Aninoasa 0-3 Recolta Gura Şuţii – Avicola Tărtăşeşti 6-1 Flacăra Moreni – Unirea Cobia 7-0 Avântul Produleşti – Voinţa Crevedia 5-2 Luceafărul Dragomireşti – Gaz Metan Finta 6-2 […]