Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a decis: LEGEA LUSTRAŢIEI, RESPINSĂ

0 0

deputatiComisia juridică a Camerei Deputaţilor a respins, săptămâna aceasta, Legea lus-traţiei, care prevedea limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere ale fostului regim comunist şi care a fost declarată neconstituţională de Curtea Constituţională, după cum menţionează Mediafax. Deputaţii jurişti au reexaminat legea ca urmare a deciziei din 2012 a Curţii privind neconsti-tuţionalitatea acesteia. Vicepreşedintele Comisiei juridice, Ciprian Nica, a propus respingerea propunerii legislative, motivând că, după 22 de ani, nu mai poţi să condamni nişte fapte şi să interzici nişte drepturi ale unor oameni contrar Convenţiei europene a drepturilor omului. Legea urmează să fie supusă votului plenului. Senatul a respins în februarie 2013 Legea lustraţiei ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. Camera Deputaţilor este for decizional în privinţa acestei legi. Curtea Constituţională a decis, pe 28 martie, că Legea lustraţiei, care impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist, este neconstituţională.
Curtea Constituţională (CC) arată că în cazul Legii lus-traţiei – declarată neconstituţională în ansamblul său în iunie 2010 – se impunea iniţierea unui nou proiect de lege sau a unei noi propuneri legislative care să parcurgă toate fazele procesului legislativ. Mai mult, Curtea Constituţională subliniază faptul că Parlamentul nu a respectat prevederile constituţionale referitoare la deciziile CC în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, care impun obligaţia de a reexamina dispoziţiile legii care au fost declarate neconstituţionale. Curtea Constituţională a decis că este neconstituţională Legea lustraţiei, care impune restricţii ale unor drepturi pentru o perioadă de cinci ani persoanelor care au ocupat diverse funcţii în regimul comunist.
Miercuri, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art. 146 lit. a) din Constituţia României şi al art. 15 din Legea 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, s-a întrunit în şedinţă pentru a soluţiona, în cadrul controlului anterior promulgării, sesizarea formulată de Secţiile Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, referitoare la neconsti-tuţionalitatea dispoziţiilor art. 1 lit. g) din Legea lustraţiei privind limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis sesizarea de neconstituţionali-tate şi a constatat că Legea lus-traţiei privind limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 este neconstituţională. În argumentarea soluţiei, s-a reţinut că prin Decizia 820 din 7 iunie 2010, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 420 din 23 iunie 2010, Curtea Constituţională a constatat că Legea lustraţiei privind limitarea temporară a accesului la unele funcţii şi demnităţi publice pentru persoanele care au făcut parte din structurile de putere şi din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989 este neconstituţională în ansamblul său. „Parcurgând procedura de reexaminare şi adoptând legea în forma care face obiectul controlului de constituţionalitate în prezenta cauză, Parlamentul nu a respectat prevederile constituţionale cuprinse în art. 147 alin. (2) referitoare la efectele deciziilor pronunţate de Curtea Constituţională în cadrul controlului de constituţionalitate a priori, care prevăd obligaţia Parlamentului de a reexamina dispoziţiile din lege constatate ca fiind neconstituţionale”, menţionează Curtea Constituţională. Întrucât prin Decizia 820 din 7 iunie 2010, legea a fost constatată ca fiind neconstituţională în ansamblul său, se impunea iniţierea unui nou proiect de lege sau a unei noi propuneri legislative care să parcurgă toate fazele procesului legislativ.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

IUBIREA LUI DUMNEZEU, MIŞCAREA CEA MAI FIREASCĂ A INIMII

Dacă duminica Fiului Risipitor ne-a pus înainte dragostea cea preamilostivă a lui Dumnezeu faţă de oameni, duminica Înfricoşatei Judecăţi ne face să medităm la răspunsul omului faţă de dumnezeiasca dragoste, răspuns care se îndreaptă deopotrivă către Dumnezeu şi către aproapele. Iubirea faţă de Dumnezeu e datoria cea mai sfântă a […]