Ciurlezii, obicei specific satelor de sub munte

0 0

În trecut, în ziua de Bobotează, după sfinţirea apelor de către preoţi, în satele de sub munte se constituiau cete de flăcăi (tineri necăsătoriţi) care umblau prin sat şi ridicau în aer, de trei ori, pe toţi pe care îi întâlneau în calea lor. După aceasta, erau botezaţi (stropiţi cu apă, din găletuşa împrumutată de la biserică, cu un buchet de busuioc) urându-li-se să fie sănătoşi, să aibă un an îmbelşugat, plin de bucurii. După acest botez, cei uraţi dădeau bani care erau puşi în găletusă cu apă. În anumite zone, stropitul cu apă era însoţit de o urare populară: „ciurlez-bobotez, vară peste vară, capu să nu te doară”. În peregrinarea lor prin sat, colindătorii (numiţi, la modul general, iordănitori, iar în satele de sub munte, din Muntenia şi Oltenia, ciurlezi) intrau mai ales la cei cu numele de Ion, iar acolo erau omeniţi şi cu o băutură sau ceva mâncare. Grupul ciurlezilor avea, în trecut, două personaje foarte importante: Conducătorul (sau popa, sau starostele) -cel care strîngea banii şi Mutul, un personaj mascat, care avea o frigare în care punea carnea primită de la gazdele colindate. Mircea Eliade, în a sa „Istorie a credinţelor şi ideilor religioase” considera ritualul constituirii cetelor de feciori în vederea colindatului drept exemplu de sincretism păgâno-creştin. După colindatul din seara zilei de Bobotează, ciurlezii vin a doua zi la biserică, participă la slujba religioasă, apoi aşteaptă în faţa bisericii pe consăteni şi repetă acţiunea derulată cu o seară înainte.
Această tradiţie se menţine şi în zilele noastre, în satul Dealul Frumos (fost Valea Ţâţii), aparţinând de comuna Pietroşiţa, iar animatorii şi susţinătorii evenimentului sunt preoţii Ciprian Popescu şi lonuţ Bîrză, alături de mereu inimosul Gheorghiţă Stancu, fiu al satului, sufletul multor activităţi culturale, religioase, de gospodărire a acestui sat.
Fundaţia „Renaşterea Pietroşiţei-Ruralia” îşi propune să susţină şi să reînvie tradiţiile populare în comună, iar acest demers a început prin participarea la acest obicei, mai puţin cunoscut de oamenii de la oraş.
Posta Nicolae Membru fondator al FRPR

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

În 2020, cele mai multe reclamaţii OPC au vizat anulări provocate de pandemie, atât în domeniul transporturilor, cât şi în cel al serviciilor turistice

Peste 300.000 de euro recuperaţi în 2020, în creştere cu 15% faţă de anul 2019, de Centrul European al Consumatorilor din Romania – ECC Romania, pentru consumatorii români şi străini. De 12 ani, Centrul European al Consumatorilor, parte a ECC-Net, îşi aduce contribuţia la informarea şi conştientizarea consumatorilor români asupra […]