CECCAR – O PREZENŢĂ ACTIVĂ ŞI APRECIATĂ LA SALONUL EDITORIAL „ION HELIADE RĂDULESCU”

dambovitaEditura CECCAR Bucureşti a fost prezentă la Salonul Editorial „Ion Heliade Rădulescu” organizat anul acesta în cadrul Zilelor Cetăţii Târgovişte, prin intermediul filialei Dâmboviţa a CECCAR. În ziua de 8 septembrie a.c., lansarea publicaţiei „Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat” şi masa rotundă cu tema „Căi şi soluţii privind optimizarea afacerii prin externalizarea serviciilor contabile” au marcat încheierea manifestărilor organizate de către Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu”, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Salonului Editorial.
Editura CECCAR şi Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România au avut şi au în continuare un rol deosebit de important în procesul de infuzie a literaturii economice universale în ţara noastră. Recent, a fost publicată ediţia 2013 a Standarelor Internaţionale de Raportare Financiară – IFRS, ca urmare a primirii de către CECCAR a licenţei de traducere, de la Consiliul pentru Standarde Internaţionale de Contabilitate (IASB). Printre lucrările apărute sub Editura CECCAR în anul 2013 se mai numără publicaţiile: „Contabilitate financiară şi de gestiune – Studii de caz şi sinteze de reglementări”, „Ghidul practic complet privind sistemul TVA la încasare”, „Ghid de ţinere a contabilitaţii şi de elaborare a situaţiilor financiare individuale în conformitate cu IFRS-urile la societăţile comerciale ale căror valori mobiliare sunt admise la tranzacţionare pe o piaţă reglementată” etc.
În cadrul lansării publicaţiei „Ghid pentru pregătirea candidaţilor la examenul de acces la stagiul pentru obţinerea calităţii de expert contabil şi de contabil autorizat – Ediţia 2013”, Doina Leuştean, director executiv al filialei Dâmboviţa a CECCAR, spunea: „Profesia contabilă are drept semn distinctiv anga-jamenul de a acţiona în interes public. Accesul la profesia de expert contabil presupune un examen de admitere la stagiul profesional susţinut la 7 discipline de specialitate, un stagiu profesional ce se derulează pe o perioadă de 3 ani şi un examen de aptitudini profesionale. Pregătirea examenului implică pregătire temeinică, conform exigenţelor profesiei gestionată de CECCAR. Ghidul oferă posibilitatea ca potenţialii candidaţi să-şi verifice şi să-şi actualizeze raţionamentele profesionale, în conformitate cu cele mai bune practici ale profesiei contabile. Publicaţia este în egală măsură recomandată practicienilor, întrucât soluţiile prezentate pentru studiile de caz pe domeniile contabilitate, fiscalitate, drept sunt conforme legislaţiei în domeniu. De altfel, sunt practicieni care ne-au mărturisit că publicaţia le este de un real folos în aplicarea tehnicilor financiar-con-tabile necesare practicilor curente”.
În cadrul mesei rotunde cu tema „Căi şi soluţii privind optimizarea afacerii prin externalizarea serviciilor contabile”, Gina Şuşu, expert contabil membru titular în Consiliul filialei Dâmboviţa a CECCAR, a subliniat faptul că experţii contabili caută în permanenţă modalităţi de a explica pe limbajul întreprinzătorului, indiferent de domeniul de pregătire al acestuia, pentru că şi întreprinzătorul trebuie să deţină un minimum de informaţii financiar-contabile. Unii întreprinzători consideră contabilitatea ca pe o simplă obligaţie legală, ceea ce este o concepţie total greşită. Răspunzând întrebării „De ce să apelezi la servi-ciile unui expert contabil”, Gina Şuşu spunea: „Expertul contabil este un parte-ner valoros pentru un administrator sau manager, pentru că este la curent cu ultimele modificări legislative în domeniu, iar etica sa profesională conferă calitate şi siguranţă serviciilor pe care le prestează. Expertul contabil este în măsură să ofere pachete personalizate de servicii profesionale, la un nivel calitativ superior, costurile cu contabilitatea cunoscând un proces de optimizare”.
Ioana Preda, expert contabil preşedinte al filialei Dâmboviţa a CECCAR, a precizat că cel mai elocvent argument în favoarea calităţii serviciilor contabile îl constituie etica expertului contabil. Subliniind importanţa serviciilor contabile pentru mediul de afaceri, Ioana Preda a reaminitit cuvintele regretatului preşedinte al CECCAR prof. univ. dr. Marin Toma, care spunea: „Cine consideră serviciile contabile ca pe o povară administrativă trebuie să-şi imagineze că este ca şi cum ar conduce un autoturism pe o şosea legat la ochi, aceasta este afacerea fără contabilitate, fără să ştii ce ai în scripte”.
În încheierea manifestărilor, în cadru festiv, Editura CECCAR a donat Bibliotecii Judeţene un număr de 5 publicaţii ediţia 2013, pentru a fi puse la dispoziţia publicului interesat să lectureze literatură de specialitate destinată profesiei contabile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Promoţie Nord F.C. Municipal 2 Târgovişte - Viitorul Voineşti 7-3 (2-1). Din nou victorie la scor

Au marcat: Zgâmbău (min. 4 – din 11 m, 43, 49, 63, 70, 72), Mândru (47), respectiv P. Aristotel (20, 79 şi 87). Au arbitrat: Gheorghe Ciobanu 7 (Runcu) – Andreea loniţă 7 (Viişoare), Cosmin Bucur 7 (Iedera). Cartonaş roşu – Vasile (min. 4). Meciul s-a disputat pe stadionul Academia […]