Bataie pe locurile de munca în străinătate, mai ceva ca admiterea la medicina

Ş.E.

locuri-de-muncaSalariul mediu net al unui angajat în agricultură nu depăşeşte în România 250 de euro. Ca urmare, tot mai mulţi români se orientează spre ţări care oferă chiar şi 1.800 de euro pe lună. Competiţia este strânsă – doar în 2012 s-au înscris 52.044 de români pentru cele 8.138 de oferte de muncă în agricultură în străinătate.
Cel mai mare salariu în agricultura românească este de maxim 4.000 euro, pentru o poziţie de director, judeţele în care remuneraţiile au cele mai ridicate valori fiind Timiş, Alba, Sibiu, Vâlcea şi Galaţi. La polul opus, cele mai mici salarii se regăsesc în judeţe precum Harghita şi Covasna, unde angajatorii oferă aproximativ 900 de lei net.
În aceste condiţii mulţi români se reorientează spre ţări din Europa în care salariile pot ajunge şi la 1.800 de euro. Printre statele care oferă cele mai bune salarii în agricultură se numără Franţa, Germania, Italia, Spania şi Danemarca, acestea oferind cetăţenilor români locuri de muncă pe piaţa agriculturii cu salarii pornind de la 600 euro până la 1.800 euro. Salariile depind în funcţie de ţară şi gradul de calificare al muncitorilor.
Spre exemplu, pentru un post de culegător de fructe, în Cehia, salariul oferit este cuprins între 500 şi 800 de euro lunar, cazarea fiind asigurată de angajator.
De asemenea, pentru un post de tractorist în Germania un român poate câştiga între 1.000 şi 1.300 de euro pe lună, cazarea, masa şi transportul fiind asigurate de către angajator.
Pe de altă parte, pentru un post de internship în Statele Unite, în domeniile agricultură, horticul-tură, zootehnie, peisagistică, biotehnologie, agromontanologie, silvicultură, piscicultură, agro-tu-rism, salariul oferit este cuprins între 7 şi 13 dolari pe oră.
Potrivit informaţiilor furnizate de ANOFM, agricultura este al treilea cel mai popular domeniu de activitate pentru românii care îşi caută un loc de muncă în străinătate, după construcţii şi turism. Muncitorii români manifestă o preferinţă pentru ţări precum Italia, Spania, Germania sau Irlanda.
În 2012, au fost înregistrate 52.044 de aplicări la cele 8.138 de oferte de muncă în agricultură. Aplicările la ofertele acestui domeniu s-au situat pe locul 3 din total, fiind depăşite de aplicările în domeniile „Construcţii / Amenajări”, locul 2, şi „Hoteluri / Tursim”, prima poziţie. În primul semestru al anului 2013, au fost mediaţi, prin reţeaua EURES, 632 de cetăţeni români. 571 persoane au obţinut contracte de muncă în domeniul agriculturii, în Spania, Danemarca şi Finlanda, cu o durată care a variat între şase săptămâni şi trei luni.
Numărul afacerilor în agricultură a avut una dintre cele mai bune evoluţii, cu peste 20.700 de noi entităţi înfiinţate în anul 2012, conform raportului privind sectorul IMM din România, ediţia 2013, realizat de către Fundaţia Post-Privatizare.
În ceea ce priveşte aportul la crearea locurilor de muncă, IMM-urile din agricultură angajează cei mai puţini salariaţi dintre principalele sectoare de activitate, cu doar 3,3%.
Contribuţia acestora, însă, înregistrează cifre promiţătoare. Profitabilitatea unui angajat din acest domeniu este dubla faţă de media naţională, cu o valoare de peste 25.000 de lei.
Agricultura din România reprezintă o afacere de circa 20 de miliarde de euro pe an, a cărei evoluţie este dictată în mare parte de condiţiile meteo. Această piaţă contribuie cu 6,5-7% la Produsul Intern Brut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Cimentul Fieni Două promovări în Divizia B

Atletic Fieni este descendenta Cimentului Fieni, care are o istorie interesantă. în anul 1995, Cimentul Fieni, cu Silviu Dumitrescu la timonă, promova din C4, de pe locul 4, în Divizia B. Din echipa de atunci făceau parte: Ioana, Iordan, lorga – Crainiciuc, loniţă, Fl. Tudose, Chira, Vişan, S. Albulescu, Tudor, […]