APIA verifică fermele de oi şi capre din eşantionul de control

oiAgenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – Centrul Judeţean Dâmboviţa a verificat la faţa locului jumătate dintre exploataţiile de ovine şi caprine din eşantionul de control, pentru care au fost depuse cereri de solicitare a Plăţilor naţionale directe complementare, sector zootehnic, în anul 2013.
în Dâmboviţa, eşantionul de control cuprinde 22 de exploataţii, având un total de 7.107 animale (5.819 ovine şi 1.288 caprine). Până la această dată, au fost verificate 2.067 de animale solicitate, dintre care au fost confirmate 1.949 de capete, ovine şi caprine. La diferenţa de 118 animale s-a constatat lipsa crotaliilor de identificare, aceasta fiind principala cauză pentru care animalele nu pot fi confirmate la verificarea în teren.
În cadrul controlului la faţa locului echipele de control APIA verifică următoarele elemente: a) existenţa reală a efectivului total de animale pentru care s-a solicitat prima pe cap de animal;
b) identificarea animalelor în conformitate cu legislaţia în domeniu, după cum urmează:
– identificate cu o crotalie auriculară simplă, având imprimat un cod unic de identificare a animalului, în cazul animalelor născute până la 1.01.2008;
– identificate cu două crotalii auriculare simple, având imprimat acelaşi cod unic de identificare a animalului, în cazul animalelor născute în perioada 1.01.2008 – 31.12.2009;
– identificate cu o crotalie auriculară simplă şi o crotalie auriculară electronică, ambele conţinând acelaşi cod unic de identificare a animalului în cazul animalelor născute începând cu data de 1.01.2010.
c) corespondenţa dintre efectivul înscris în cerere şi efectivul existent în exploataţie, la data controlului.
Efectivul de femele ovine/caprine pentru care au solicitat prima trebuie să fie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere, pe perioada de retenţie, respectiv până la data de 3 august 2013 inclusiv.
Animalele găsite la control fără numere de identificare (crotalii) sau incorect identificate sunt animale nedeterminate, care generează penalitaţi sau excluderi de la plată, după caz.
În cazul în care solicitantul refuză sau restricţionează accesul în exploataţie a reprezentanţilor APIA, pentru efectuarea controlului la faţa locului, cererea prin care s-a solicitat primă pe cap de animal devine neeligibilă.
3 august 2013 este termenul limită până la care echipele APIA pot efectua controlul la faţa locului, în exploataţiile de ovine şi caprine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Lucrări la reabilitarea şi extinderea sistemului de apă şi apă uzată din Târgovişte

În cadrul Proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Dâmboviţa”, cofinanţat de Uniunea Europeană prin POS Mediu, sunt în derulare opt contracte de lucrări. Trei dintre acestea se desfăşoară la Târgovişte şi sunt în stadii diferite de execuţie, după cum urmează: În cadrul CL 1 […]