Vizită de lucru pe şantierul de la Curtea Domnească Târgovişte

Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească (CNMCD) din municipiul Târgovişte este obiectul unor ample lucrări de restaurare şi conservare, în cadrul unui proiect realizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa din fonduri europene, prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, Prioritatea de investiţii 5.1 – Conservarea, protejarea şi dezvoltarea patrimoniului natural şi cultural, Axa prioritară 5 – Îmbunătăţirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Corneliu Ştefan a efectuat, o vizită de lucru, pentru a analiza stadiul lucrărilor la obiectivul de investiţii „Impulsionarea dezvoltării judeţului Dâmboviţa şi păstrarea identităţii culturale a fostei capitale a Ţării Româneşti prin conservarea, protejarea, dezvoltarea şi valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească din Târgovişte”.
Până în prezent, a fost realizat un procent de peste 16% din lucrările prevăzute în contractul în valoare de 13.347.074,56 lei. Din data de 13 iulie 2020, când s-a dat ordinul de începere a lucrărilor, şi până pe 1 septembrie, s-a realizat integral organizarea de şantier, care a presupus ridicarea schelelor pe Turnul Chindiei, Biserica Mare Domnească şi Biserica Sfânta Vineri, real-izându-se totodată şarpante provizorii la Biserica Sfânta Vineri şi la Biserica Paraclis. La aceeaşi dată au debutat lucrările de conservare a acestor patru monumente, potrivit graficului de execuţie a lucrări, lor.
În prezent, la Turnul Chindiei se realizează foraje cu material de consolidare, iar la baza acestuia şi pe axul longitudinal au fost introduse tuburile care vor prelua şi elimina apa pluvială.
La Biserica Sfânta Vineri s-a realizat o parte din centura superioară, prevăzută în proiectul de consolidare a monumentului, şi se realizează foraje pe turlă. De asemenea, în interiorul obiectivului se execută lucrări menite să asigure ventilarea la nivelul cotei de călcare şi se pregăteşte materialul lemnos, pentru realizarea acoperişului.
În paralel, până la data de 1 septembrie, muzeografii au retras din interiorul Bisericii Sfânta Vineri iconostasul, candelabrul şi crucile de pe monument, acestea aflându-se în proces de restaurare, în laboratorul CNMCD.
Preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa a transmis reprezentanţilor constructorului să lucreze în acelaşi ritm, în baza prevederilor contractuale.
La vizita de lucru au mai participat: Ovidiu Cîrstina, managerul CNMCD, Florin Valeriu Gilia, directorul Direcţiei Programe Europene, Vasile Dinu, directorul general al Direcţiei Infrastructură Locală, şi reprezentanţi ai unităţii de implementare a proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

STS dezvoltă o funcţionalitate suplimentară a aplicaţiei Corona-Forms, utilizată în prezent de autorităţile medicale în monitorizarea cazurilor C0VID-19

Având în vedere informaţiile vehiculate în spaţiul public referitoare la sistemele informatice dezvoltate de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale pentru Ministerul Sănătăţii care să sprijine prevenirea răspândirii noului coronavirus şi ca urmare a solicitărilor mai multor trusturi de presă, pentru corecta informare a cetăţeniilor, STS a făcut câteva precizări importante.STS nu […]