TINERII IUBESC VOLUNTARIATUL

0 0

Asociaţia Ecologică Floare de Colţ, în parteneriat cu Organizaţia Naţională „Cercetaşii României” – Centrul Local „Naparis”, cu finanţare din partea Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Dâmboviţa, a organizat în perioada 1921 octombrie 2018, într-o tabără educativă cu acţiuni specifice de voluntariat, un concurs cu probe de turism montan specializat, în Munţii Bucegi – zona Padina.
La sfârşit de săptămână, cei 30 de tineri, cu vârste între 14 şi 20 de ani, proveniţi de la mai multe şcoli sau organizaţii din judeţul Dâmboviţa, au făcut faţă la provocări, atât în cadrul probelor, cât şi al condiţiilor meteo.
Vineri după amiază, tinerii au fost organizaţi în 5 echipe de câte 6 membri, apoi şi-au confecţionat steaguri, au dat nume echipelor şi şi-au ales un slogan potrivit cu denumirea echipei. Seara a continuat cu câteva jocuri sportive în clubul pensiunii şi cu o primă serie de cântece de munte îngânate pe ritmuri de chitară.
A doua zi, pe o vreme închisă, cu multiple rafale de vânt sau valuri de ceaţă în zona crestei, toate echipele au plecat pe traseul Padina – şaua Strunga – Colţii Tapului, pentru a inventaria şi reface marcajul „bandă roşie” pe celebrul „Drum al grănicerilor”. Cu materiale corespunzătoare (vopsea, pensule, perie de sârmă etc.), tinerii montaniarzi au urcat pe poteca montană refăcând marcajul „bandă roşie” utilizând o scară metalică adusă special pentru această operaţie. În zona mediană a drumeţiei, în şaua Strunga, tinerii elevi au primit informaţii din domeniul istoric (Vama Strunga, Drumul Grănicerilor etc.), informaţii exemplificate chiar în zona respectivă. După primă acţiune practică (marcaje), tinerii montaniarzi s-au împărţit în două semigrupe: unii au vizitat frumoasa Peşteră a lalomiţei, iar cei mai curajoşi au început cele mai antrenante probe, adică atelierele de căţărare (asigurată – „în manşă”) pe o stâncă de peste 15 m din Vărăria Mică sau de rapel (de asemenea, cu asigurare) pe un alt traseu, mai lung, de peste 30 de metri.
Cu sprijinul gazdelor, sâmbătă seara s-a organizat un simbolic foc de tabără, un bun prilej de a intona cântece de munte cu sprijinul a doi consacraţi chitarişti din partea organizatorilor. Din păcate, ploaia rece de toamnă a alungat auditoriul mai devreme decât ne propusesem. Dimineaţa zilei de duminică a fost consacrată clasicei activităţi de ecologizare derulată în bazinetul Padina.
La finalul taberei, s-a întocmit clasamentul final, iar fiecare echipă a primit câte o cupă, aferentă locului ocupat. De asemenea, toţi participanţii au primit câte un tricou cu sigla proiectului, alături de diplomă, insignă, medalie precum şi jurnalul de călătorie „Antarctica un colţ de rai – Singură la capătul lumii”.
Felicitări tuturor tinerilor care au participat la acest ultim concurs, din acest an, derulat pe cărările Bucegilor!
Vă aşteptăm alături de noi şi la acţiunile
viitoare!
Proiectul face parte din programul Asociaţiei Ecologice Floare de Colţ „Natura ne învaţă primii paşi în viaţă”, program care în cele 80 de etape desfăşurate până acum a implicat 3981 de persoane în cei nouă ani de la înfiinţarea asociaţiei.
Bocanciu Ileana Preşedinte AEFC -Coordonator proiect

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

S-A ÎNCHEIAT RUNDA A 13-A A LIGII SECUNDE

Ultimele două partide din cadrul etapei cu numărul 13 s-au disputat duminică, la Constanţa şi Bucureşti. Prima s-a terminat cu un rezultat mai puţin scontat, în condiţiile în care gazdele au început runda pe locul 16, iar oaspeţii, care veneau după patru meciuri consecutive fără eşec, ar fi urcat pe […]