Specialişti din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, prezenţi în zona montană a judeţului Dâmboviţa

Date:

Complexul Hotelier Peştera a găzduit evenimentul de semnare a ordinului de începere a serviciilor de elaborare a notei conceptuale privind amenajarea staţiunii turistice de interes naţional Padina – Peştera. Formalitatea este necesară finalizării documentaţiei urbanistice „Actualizare, reconfigurare Plan Urbanistic Zonal Padina – Peştera şi a Regulamentului Local de Urbanism aferent”, ce urmează a fi elaborată de către Centrul de Cercetare, Proiectare, Execuţie şi Consulting din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti.
După avizarea notei conceptuale se va face masterplanul staţiunii şi se va elabora Planul Urbanistic Zonal (PUZ). Concomitent cu aceste trei etape, se elaborează studiile de teren (studiile de altimetrie, geotehnic şi de inundabilitate) şi documentaţiile şi studiile necesare în vederea obţinerii avizelor şi acordurilor necesare – pentru realizarea documentaţiei de urbanism. Acestea vor fi emise de Agenţia pentru Protecţia Mediului, Apele Române, Parcul Natural Bucegi, Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei, Ministerul Turismului şi Academia Română.
În paralel cu documentaţia de urbanism, în cadrul celor trei etape se elaborează studiile de soluţie şi studiile de fezabilitate pentru realizarea reţelelor edilitare (alimentare cu apă, canalizare, energie electrică, gaze naturale) şi pentru realizarea căilor de circulaţie (rutieră şi pietonală).
Alături de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa (CJD), Alexandru Oprea, şi vicepreşedintele Alin Manole, la întâlnire au mai participat: Valentin Calcan, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dâmboviţa, Teodor Bâte, arhitectul-şef al judeţului, Vasile Dinu, directorul gen

eral al Direcţiei Generale Infrastructură Locală, Jean Cîrstoiu, director general adjunct al Direcţiei Generale Infrastructură Locală, Ştefan loniţă, expert în cadrul cabinetului preşedintelui CJD, Emil Stănescu, preşedintele Filialei Muntenia Vest al Ordinului Arhitecţilor din România, şi Laurenţiu Moraru, primarul comunei Moroeni.
Din partea Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, la întâlnire au participat: prof. dr. arh. Marian Moiceanu, rector, şi prof. dr. arh. Tiberiu Florescu, prorector, preşedintele Registrului Urbaniştilor din România, dar şi coordonatorul proiectului derulat de CJD.
Organizat în colaborare cu Asociaţia Padina – Peştera, evenimentul a avut loc ca urmare a demersurilor iniţiate de administraţia judeţeană în vederea găsirii celor mai bune idei şi soluţii pentru dezvoltarea zonei montane a judeţului Dâmboviţa, iar colaborarea cu specialiştii Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti va sta la baza proiectului strategic de dezvoltare a turismului în zona montană din judeţul nostru, proiect ce urmăreşte valorificarea platoului Padina – Peştera din Parcul Natural Bucegi.
Cu acest prilej, preşedintele Alexandru Oprea a subliniat faptul că, pentru o dezvoltare durabilă a zonei montane, este nevoie de un concept arhitectural care să asigure necesităţile prezentului fără a compromite viitorul unei zone cu o înaltă valoare naturală: „Este încă un pas pe care instituţia pe care o reprezint îl face privind viziunea referitoare la dezvoltarea Staţiunii Turistice de Interes Naţional Padina – Peştera. Am semnat contractul pentru nota conceptuală pentru pârtia de schi, lam semnat şi pe cel pentru studiul de fezabilitate şi partea de proiectare pentru alimentarea cu gaze naturale a staţiunii, am semnat studiul pentru

alimentarea cu apă şi pentru viitoarele reţele, staţii de epurare, suntem foarte aproape şi cu studiul de soluţie legat de alimentarea cu energie electrică şi avem alte câteva studii în derulare, cum ar fi cel de altimetrie (…), paşi înainte pe care CJD îi face. Este o activitate de durată, nu putem rezolva toate problemele şi formalităţile peste noapte, dar acestea sunt bazele pe care vom edifica această staţiune.”
Rectorul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti, prof. dr. arh. Marian Moiceanu, a dat asigurări că „se va face o integrare a tuturor criteriilor şi determinărilor de zonă, în armonie, astfel încât vom face lucrurile fără o intervenţie brutală, în deplină cunoştinţă. Îmi doresc ca ceea ce vom fundamenta noi, acest concept, să stea la baza unor direcţii viitoare, care să ducă la o dezvoltare controlată, fără contradicţii cu natura, cu alte judeţe sau cu regimul juridic.”
Prorectorul universităţii bucureştene, prof. dr. arh. Tiberiu Florescu, a menţionat că acest proiect-pilot „este unul complex, de importanţă naţională, un proiect-pilot al unei staţiuni turistice gândite de la zero, cu respectarea tuturor criteriilor, a valorilor locale, a intereselor comunităţii şi ale judeţului. Suntem conştienţi de faptul că vom atrage atenţia opiniei publice, dar suntem pregătiţi să facem faţă tuturor aspectelor legate de ceea ce înseamnă proiectarea sustenabilă a localităţilor. Avem credinţa că acest proiect se poate face; această zonă are un potenţial extraordinar şi considerăm că cineva trebuie să facă astfel de lucruri în România, pentru a putea valorifica patrimoniul natural existent.”
Şi arhitectul-şef al judeţului, Teodor Bâte, a făcut, la rândul lui, câteva precizări

referitoare la aceste demersuri: „Totul va fi făcut cu grijă maximă pentru cadrul natural şi cu respect pentru munte, astfel încât să valorificăm natura fără a distruge această bogăţie foarte importantă de care beneficiem. Documentaţia, din punct de vedere tehnic, va parcurge această etapă – de notă conceptuală, urmată de un masterplan, după care se va efectua PUZ-ul efectiv, în baza căruia se vor face dezvoltările următoare (.) Mă simt în siguranţă deplină şi sunt foarte încântat de faptul că Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti a acceptat să fie parte din acest proiect şi sunt sigur că, prin cunoştinţele şi expertiza dânşilor, puse la dispoziţia acestui proiect, vom ajunge la un deznodământ fericit, care va contribui la dezvoltarea durabilă a judeţului nostru.”
Valentin Calcan, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dâmboviţa, a spus că acest proiect este unul „salutar şi mult aşteptat de noi, cei din zonă. Sunteţi într-adevăr sub lumina multor reflectoare, dar şi a istoriei, pentru că, aici, vorbim despre o zonă deosebită, la poalele Vârfului Omul; noi, aici, în staţiune avem şi Babele şi Sfinxul şi Lacul Bolboci şi Peştera lalomiţei, minuni ale naturii (…) şi aşteptăm cu toţii să se întâmple – staţiunea turistică să devină realitate, pentru că, peste foarte puţin timp, pe 15 martie, vom împlini deja doi ani de când am fost atestaţi ca staţiune turistică de interes naţional, iar asta înseamnă că există destui investitori dornici să vină şi să investească, dar aşteaptă rezolvarea problemelor de infrastructură de PUZ, parte a acestui început care se întâmplă astăzi. Veţi rămâne în istorie dacă veţi face asta!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Sanatatea plamanilor conteaza

Sanatatea plamanilor conteaza Intr-o era continuu evolutiva a fumatului, inovatiile...

Cazare Confortabilă la Prețuri Accesibile: Blue Sky Hotel din Eforie Nord

Anul 2023 a fost un an fantastic pentru a...

Viitorii jandarmi se recrutează și la Jandarmeria Dâmbovița 

 Inspectoratul de Jandarmi Județean “Mircea cel Bătrân” Dâmbovița  recrutează...

Evită orice tip de oferte și alege să rămâi în siguranță!

Oricât de tentant ar suna o ofertă de muncă...