Excelenţa românească, recunoscută de către Comisia Europeană, este susţinută de Ministerul Educaţiei şi Cercetării din Fonduri Structurale

La popunerea Ministerului Educaţiei şi Cercetării, Guvernul României a aprobat Memorandumul privind aprobarea Mecanismului de susţinere a cercetătorilor români care au obţinut Certificate de excelenţă din partea Comisiei Europene ca urmare a apelurilor pentru Burse Individuale Marie SkDodowska-Curie din cadrul Programului Orizont 2020.
Acţiunile Marie Sklodowska-Curie fac parte din Programul-cadru al Uniunii Europene pentru cercetare şi inovare Orizont 2020, Pilonul „Excelenţă ştiinţifică”, fiind proiecte dedicate resurselor umane din domeniul cercetare. Rolul lor este să finanţeze colaborarea pe termen lung între instituţiile academice şi non-academice (instituţii de învăţământ superior, organizaţii de cercetare, sectorul privat, asociaţii, etc.), prin încurajarea mobilităţii transfrontaliere şi inter-sectoriale a cercetătorilor, sprijinind cercetători excepţionali în toate etapele carierei lor, indiferent de naţionalitate.
Certificatele de Excelenţă au fost acordate pentru prima dată de către Comisia

Europeană în anul 2017, ca măsură de sprijin pentru cercetătorii din întreaga lume care au aplicat în cadrul apelului pentru burse individuale Marie Sklodowska-Curie din cadrul Programului Orizont 2020 în anul 2016 şi au obţinut un scor de 85% sau mai mult, dar nu au putut fi finanţaţi. Comisia Europeană a acordat în luna martie a acestui an 2.136 de certificate de excelenţă cercetătorilor care au trimis aplicaţii de proiecte în apelul pentru burse individuale Marie Sklodowska-Curie 2019.
În urma evaluării apelului pentru burse individuale din 2019, 17 aplicaţii din România au primit certificate de excelenţă, 55 fiind acordate în anii precedenţi (2016-2018). Conform ultimelor statistici privind participarea României în Programul Marie Sklodowska-Curie, 346 de cercetători au primit finanţare până în acest moment în diverse tipuri de proiecte MSCA. De asemenea, 65 de organizaţii-gazdă din România au contractat granturi în valoare de peste 12 milioane de euro.
Pe fundalul dinamicii actuale, este de aşteptat ca numărul de aplicaţii din România la Programul Marie Sklodowska-Curie să fie în creştere, contribuind la creşterea absorbţiei de fonduri din Programul-cadru al Uniunii Europene.
Având în vedere aceste aspecte, identificarea unei surse de finanţare alternative pentru aceste proiecte ar permite implementarea unor proiecte excepţionale propuse de cercetătorii români şi ar impulsiona dezvoltarea carierelor acestora, în ţară sau străinătate. În plus, finantarea salariilor cercetătorilor ar putea contribui la stabilizarea resursei umane pentru cercetare în România, ţinând cont de faptul că cercetătorii români, pregătiţi şi specializaţi pe durata acestor scheme de mobilitate, îşi vor continua activitatea în ţară după implementarea proiectului.
Prin Programului Operaţional Capital Uman se va institui un mecanism financiar, prin intermediul unui proiect necompetitiv, prin care se vor oferi stimulente cercetătorilor care au obţinut certificatul de excelenţă Marie Sklodowska-Curie, pentru a sprijini cercetarea şi inovarea, colaborarea pe termen lung între instituţiile de învăţământ superior, organizaţiile

de cercetare şi sectorul privat. În cadrul mecanismului vor fi susţinute activităţi din cadrul POCU, OS 6.13 – Creşterea numărului absolvenţilor de învăţământ terţiar universitar şi non-universitar şi se va acorda un salariu lunar în valoare de maximum 2.500 EURO, pe perioada stagiului de cercetare, pentru cercetătorii care au primit Certificatul de excelenţă.
Punerea în aplicare a mecanismului de finanţare a fost delegată Ministerului Educaţiei şi Cercetării, căruia i se va încredinţa sarcina de a acorda, pe baza Certificatului de Excelenţă Marie Curie şi în limita bugetului disponibil, sume lunare pentru cercetătorii selectaţi. Contractele individuale vor condiţiona acordarea acestor stimulente pentru perioada stagiului de cercetare, de rein-toarcerea în ţară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Specialiştii au confirmat 2139 hectare calamitate de secetă şi aproape 1292 hectare livezi afectate de grindină

Potrivit Regulamentului privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de fenomene meteorologice periculoase, având ca efect producerea secetei pedologice, Direcţia pentru Agricultură Judeţeană Dâmboviţa desfăşoară procesul de inventariere a suprafeţelor ocupate cu culturi de toamnă, calamitate în procent de peste 30%.La solicitarea Unităţilor Administrativ Teritoriale, ca urmare a centralizării înştiinţărilor depuse […]