Comunicat de presă

În ceea ce priveşte rambursarea TVA şi activitatea de control, în perioada stării de urgenţă:
în luna martie 2020, ANAF a restituit TVA în valoare de aproape 4 miliarde de lei, aferente unui număr de 24.526 deconturi (faţă de 1,6 miliarde de lei media rambursărilor din primele două luni ale anului 2020).
De la data declarării stării de urgenţă, ANAF a accelerat procesul de rambursare a TVA prin relocarea personalului implicat în acţiunile de control suspendate. Totodată, ANAF a desfăşurat campanii în rândul contribuabililor care au solicitat rambursarea de TVA, pentru a fi pregătite cu rapiditate compensările şi restituirile de taxe, necesare în derularea procedurii de rambursare.
în vederea implementării mecanismului de rambursare care vizează soluţionarea rapidă a deconturilor de TVA, ANAF a elaborat un proiect de act normativ care se află în prezent în circuitul de avizare internă.
în această perioadă, ANAF a suspendat acţiunile de control fiscal, cu excepţia verificărilor aferente soluţionării rambursărilor de TVA cu control anticipat, a acţiunilor de control care pot fi continuate prin utilizarea unor mijloace de comunicare la distanţă.
De asemenea, inspectorii din cadrul Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF sunt împuterniciţi să se deplaseze pe teren pentru a verifica respectarea interdicţiilor stabilite prin ordonanţele militare. Controalele efectuate în baza ordonanţelor militare sunt verificări specifice, atribuite temporar, doar pe durata valabilităţii acestora. în urma verificărilor derulate, inspectorii DGAF au constat în cazul a 11 contribuabili încălcarea măsurilor dispuse prin ordonanţele militare, aplicând amenzi în sumă de 674.000 lei. Situaţiile în care există indicii de evaziune fiscală, ca urmare a analizei de risc, precum şi cele sesizate de cetăţeni, vor fi investigate de DGAF prin utilizarea activităţilor specifice de la distanţă.
în mod excepţional, pentru instrumentarea unor cazuri flagrante, inspectorii DGAF vor acţiona pe teren pentru a aplica legea, cu respectarea normelor de protecţie sanitară care se impun în această perioadă şi a drepturilor contribuabililor verificaţi.
în ceea ce priveşte activitatea de soluţionare a contestaţiilor:
Conducerea ANAF a aprobat ca pe perioada stării de urgenţă susţinerea contestaţiei să poată fi realizată în faţa organelor de soluţionare a contestaţiilor şi prin intermediul mijloacelor electronice de comunicare la distanţă/telefon, iar Direcţia Generală de Soluţionare a Contestaţiilor din cadrul ANAF menţine legătura permanent cu contribuabilii pentru găsirea celor mai bune soluţii. Procedura de soluţionare contestaţii va continua în perioada stării de urgenţă, iar minutele întocmite cu ocazia susţinerii contestaţiei, în care sunt con

semnate susţinerile contestatorului, vor fi comunicate de către ANAF tot prin mijloace de comunicare electronică.
în ceea ce priveşte scutirea de taxe vamale şi TVA pentru importuri destinate combaterii COVID-19:
Ministerul Finanţelor Publice a solicitat Comisiei Europene autorizarea pentru a putea aplica scutiri de taxe vamale şi TVA pentru importurile destinate prevenirii şi combaterii răspândirii coronavirusului COVID-19, iar Comisia Europeană urmează să emită decizia de aprobare la finalul acestei săptămâni.
Totodată, Guvernul a aprobat prin Ordonanţa de Urgenţă nr. 33 din 26 martie 2020, ca în cazul persoanelor impozabile, înregistrate în scopuri de TVA, să nu se facă plata efectivă la organele vamale a TVA pentru importul de medicamente, echipamente de protecţie, alte dispozitive sau echipamente medicale şi materiale sanitare, care pot fi utilizate în prevenirea, limitarea, tratarea şi combaterea COVID –
19.
Organele vamale nu solicită plata TVA în vamă pentru importurile acestor produse pe toată durata stării de urgenţă şi 30 de zile de la data încetării acesteia. Taxa aferentă acestor importuri realizate în cursul perioadei fiscale se evidenţiază de către importatori în decontul de TVA, atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă.
ANAF asigură colectarea veniturilor bugetare şi derulează procedurile de administrare fiscală pentru ca Bugetul Statului să fie permanent alimentat în vederea asigurării resurselor necesare funcţionării sistemului medical, armatei, poliţiei, serviciilor de asistenţă socială şi multor altor activităţi esenţiale ale Statului Român.
în nicio ţară din lume, sistemul nu poate funcţiona fără îndeplinirea obligaţiilor fiscale ale contribuabililor şi fără spiritul civic al acestora, mai ales în prezent, în condiţiile declarării stării de urgenţă!
Eforturile tuturor vor contribui
la depăşirea cu bine a acestei situaţii excepţionale!
Reamintim contribuabililor că obligaţiile fiscale se pot îndeplini utilizând metode de comunicare la distanţă prin intermediul Spatiului Privat Virtual (pentru depunerea declaraţiilor şi obţinerea de informaţii), iar plata poate fi efectuată prin internet banking sau ghiseul.ro.
Informaţii generale în domeniul fiscal şi IT se pot obţine prin apelarea Call-center-ului, la numărul de telefon 031.403.91.60. De asemenea, contribuabilii care nu sunt înrolaţi în Spaţiul Privat Virtual pot utiliza Formularul de contact de pe site-ul Agenţiei pentru a obţine informaţii generale în domeniul fiscal şi IT.

One thought on “Comunicat de presă

  1. Doamne ajuta Maicuta Domnului si fiul sau Iisus HRISTOS si sfinta Cuvioasa MAICA PARASCHIVA.SFINTUL PRINTE Arsene Boca si sfinta ICONA facatoare de MINUNI PRODROMITA din SFINTUL MUNTE Athos PRODROM si sfinta Cruce si ICOANA facatoare deMinuni Siriancaxdin sf MINASTIRI GHIGHIU SI TURMA SF.ICONE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Semnal de omenie de la Răzvad

Sunt oameni care cred că o situaţie precum este cea cauzată de COVID-19 reprezintă un prilej să unească întreaga societate şi să ne mobilizeze la fapte bune. în aceste zile, pentru toate administraţiile locale, grija pentru oameni şi pentru sănătatea acestora este primordială iar solidaritatea este cea care contează cu […]