Claudia Gilia: Un raport recent al UNICEF, arată că pandemia de COVID-19 prezintă consecinţe grave pentru copii

Pe data de 20 noiembrie 1989 a fost semnată Convenţia ONU cu privire la drepturile copilului, această zi devenind Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului în întreaga lume.
Convenţia este primul document internaţional în care „drepturile copilului” sunt menţionate şi promovate în mod unitar, iar protecţia copilului se impune de la sine. Cele patru principii de bază ale Convenţiei -non-discriminarea/ urmărirea celor mai bune interese ale copilului/ dreptul la viaţă, supravieţuire şi dezvoltare/ respectul faţă de părerile copilului – au devenit astfel importante pentru întreaga lume.
Deputatul Claudia Gilia a transmis un mesaj: „Astăzi, sărbătorim Ziua internaţională a Drepturilor copilului.
O zi pentru a ne reimagina un viitor mai bun pentru fiecare copil – UNICEF
Un raport recent al UNICEF, arată că, pandemia de Covid-19 prezintă consecinţe grave pentru copii – „Întreruperea serviciilor cheie şi creşterea vertiginoasă a ratei se sărăcie reprezintă cel mai mare pericol pentru copii. Cu cât durează mai mult criza, cu atât impactul ei asupra educaţiei, sănătăţii, nutriţiei şi bunăstării copiilor va fi mai profund.
Viitorul unei generaţii întregi este în pericol”.
Un avertisment foarte dur al UNICEF, care, din păcate, în „România lucrului bine făcut a lui lohannis” nu a stârnit nicio reacţie din partea guvernanţilor liberali.
Confruntaţi cu o lipsă a serviciilor medicale (absenţa unor vaccinuri esenţiale), a serviciilor sociale, limitarea accesului la educaţie, mai ales pentru copii care provin din familii defavorizate, drepturile copiilor din România au fost grav afectate în ultimul timp.
Cred cu tărie că fiecare copil trebuie să fie sprijinit prin programe cu finanţare europeană care să vizeze următoarele aspecte: – Trusa bebeluşului pe care să o primească fiecare copil din familii defavorizate la naştere (pătuţ, medicamente/vitamine, hăinuţe, consilier pentru părinţi, asistenţă medicală, bani pentru hrana lunară etc.);

 • Consiliere medicală, socială, educaţională şi de carieră pentru fiecare copil şi familie din comunităţile sărace.
  Acest tip de serviciu, pe care l-am şi votat în luna octombrie 2020, devenit între timp lege (Legea nr. 231/2020) -Pachet Minim Garantat – trebuie să fie pus în aplicare de urgenţă. Pachetul minimal de servicii sociale pentru copil şi familie, aflat în sarcina autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, are ca scop asigurarea dreptului fiecărui copil la supravieţuire, dezvoltare, protecţie, precum şi la combaterea sărăciei.
  Pachetul minimal de servicii include servicii de bază şi de informare în domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei sociale precum: identificarea situaţiilor care pot genera marginalizarea sau excluziunea socială, evaluarea acestora, furnizarea de informaţii, consiliere, însoţire, asistenţă şi monitorizare.
  Pachetul minimal de servicii se acordă în cadrul unui program naţional, iar finanţarea sa se face din bugetul de stat, prin transferuri către bugetele locale în baza solicitărilor autorităţilor administraţiei publice locale, precum şi din fonduri europene nerambursabile sau Granturile Spaţiului Economic European (SEE) şi Norvegiene.
 • Fiecare copil va trebui să fie încurajat să meargă la şcoală prin punerea în practică a două proiecte importante – Masă Caldă şi Şcoală după Şcoală.
 • Implementarea unui program naţional de sprijin al elevilor şi încurajarea educaţiei inclusive („bursa de asistenţă socială” în cuantum de 1000 RON/lunar pentru copiii care provin din sistemul de protecţie, instituţional-izaţi, cu condiţia ca aceştia să fie înscrişi într-o unitate de învăţământ preuniversitar de
  stat).
  Orice guvernare responsabilă trebuie să aibă în vedere politicile adresate copilului din domeniile educaţiei, sănătăţii şi protecţiei sociale, dar şi promovarea incluziunii sociale şi combaterea sărăciei.
  În calitatea mea de parlamentar am susţinut şi voi susţine orice reglementare care să le asigure copiilor noştri siguranţa unui trai mai bun.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Vizită de lucru a conducerii CJ la Parcul industrial Moreni

Preşedintele CJD, Corneliu Ştefan, alături de vicepreşedintele Luciana Cristea, administratorul public al judeţului, Cristian Avanu şi directorul Direcţiei Infrastructură Locală, Vasile Dinu s-a întâlnit cu Mihai Petrescu, directorul societăţii, al cărei acţionar unic este Consiliul Judeţean Dâmboviţa.În cadrul întâlnirii, preşedintele CJD, Corneliu Ştefan, a vizitat cele două noi hale date […]