bookbox Părăsirea formelor dure Liviu Brezeanu, Sculptură. Pastel color, Galeria ,,Simeza”, Bucureşti, iulie, 2020

0 0

Se spune despre sculptură că este o manifestare a unei firi dure, a unei firi care îşi multiplică trăirile severe în formele pe care le poate arăta, sugera, impune şi păstra doar piatra, metalul, lemnul şi ele, la rândul lor, materiale care au ca specific imediat duritatea, duritatea suprafeţei care lasă să se vadă rezultatul lucrului sculptorului cu materia lor.
Liviu Brezeanu este un artist, unul dintre sculptorii care au reuşit, de-a lungul timpului să fandeze, să evite contondenţa materialelor folosite pentru a se exprima, cu predilecţie lemnul, dar şi metalul, şi a impus de fiecare dată un discurs plastic ce reverbera, care transmitea oarecum diafanul, o formă de manifestare a artei care presupune multă sensibilitate din partea unui artist, care cere, totodată, artistului cu care colaborează, un fel de a fi destul de fulgurant, de apărător al unor lumi şi al unor stări care, de obicei, rămân nevăzute, ascunse.
Aici, în expoziţia de la Galeria ,,Simeza”, Liviu Brezeanu face un fel de pas curajos, încearcă şi reuşeşte să părăsească formele dure ale sculpturii şi îşi alege încă un mod prin care să îşi facă cunoscute felurile personale de a spune şi de a transmite. Încearcă acum, şi reuşeşte, să aducă în faţa publicului o întreagă colecţie de lucrări în cera-color, de pastel color. Reuşeşte astfel să mute, chiar să schimbe curajos registrul cu care ne-a obişnuit şi îşi aduce lui însuşi, la îndemână, noi posibilităţi de spunere, de exprimare a stărilor lui.
Lucrările de sculptură ale lui Liviu Brezeanu din această expoziţie, îşi păstrează, îşi menţin siguranţa pe care autorul lor le-o impune prin figurări mereu aduse la un numitor sever, unul care marchează, care delimitează câteva teritorii personale ale autorului şi, cu nonşalanţă, cu siguranţă, ne mută în acest nou registru pastelat foarte bine încărcat, structurat şi stăpânit vizual, astfel lumea sculptorului se modifică parţial şi se eliberează din regnul acela, să-i spunem etanş, al sculpturii, ducându-se într-o altă zonă, una în care lumina, cu toate spectrele ei de culori, îşi face simţită şi îşi impune prezenţa prin care de obicei cucereşte şi, după aceea, subjugă.
Liviu Brezeanu îndrăzneşte încă de la începuturile sale artistice, face în aşa fel ca tot ce creează să convingă şi să impună un univers personal şi personalizat, face ca fiecare pas al lui să rămână marcator ca o pată de contrast, ca o urmă hotărâtoare, serioasă, vizibilă. Sinceritatea artistului este ceea ce se compune în lucrări şi este ceea ce se expune în jurul lor, făcând să se tranforme într-o aură, aură care nu limitează, ci impune o transportare (ne)voită a privitorului acolo, înăuntru, în interior. Este felul în care Liviu Brezeanu invită, chiar şi prin evadarea din registrul care l-a impus, în noua lume pe care a văzut-o, în noul univers pe care l-a creat din nou, pentru ca, tot din nou, să îşi impună curajul adăugat şi îmbogăţit de noua lume care se face încet, încet, cunoscută şi vizibilă în noul registru.
Sculptură&Pastel color, expoziţia lui Liviu Brezeanu, este pasul nou făcut de el, pas care marchează, care semnalează o nouă naştere a acestui artist, este expoziţia prin care registrele noi fac cunoştinţă cu cele vechi şi prin care el se face în alt fel cunoscut, toate acestea îmbogăţindu-i şi amplificându-i creaţia, lumea de artist împlinit.
Gabriel Enache

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Euro a făcut un mic pas înapoi

După două şedinţe de depreciere, cursul euro a scăzut joi de la 4,8342 la 4,8321 lei, tranzacţiile realizându-se în culoarul 4,83 – 4,838 lei. Deprecierea monedei americane faţă de cea europeană, la aproape 1,18 dolari, a provocat scăderea cursului acesteia de la 4,1151 la 4,1089 lei. O valoare mai mică, […]