Sănătatea mintală a românilor, o prioritate pentru Ministerul Sănătăţii! 

Date:

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății Mintale, Ministerul Sănătății a organizat o masă rotundă cu tema “Serviciile de Sănătate Mintală, actualități și direcții strategice de dezvoltare”, o oportunitate care a adus împreună experți, profesioniști și persoane interesate să discute despre provocările și soluțiile în domeniul sănătății mintale.

Ministerul Sănătății intenționează să extindă rețeaua centrelor de sănătate mintală în fiecare județ care să permită accesul la consiliere psihologică şi tratament medical, fără discriminare şi stigmatizare, să continue reforma legislației în vigoare, precum și să dezvolte noi programe de psihiatrie.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila: „Una dintre propunerile colegilor mei a fost să avem o Cartă Albă a Sănătății Mintale în România, care să conțină principii de neabătut, bune practici în sănătatea mintală, drepturile pacienților și ale medicilor și, astfel, să ne angajăm ferm că ele vor fi respectate. E vorba de o foaie de parcurs în domeniul sănătății mintale pe care m-aș bucura să o construim împreună, pentru că trebuie să existe o astfel de gândire integrată.”

Domeniul Sănătății Mintale, neglijat în ultimii 20 de ani, a revenit în atenția publicului, mai ales în contextul pandemiei dar și a consumului îngrijorător de droguri.

Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila: „Lipsa de informare și educație determină unele persoane să considere consumatorul de droguri un delicvent. De fapt, acesta este un om bolnav, care are nevoie de ajutor și de sprijin. Discutăm despre oameni care au o patologie și care au nevoie de vindecare, de recuperare și, foarte important, de reinserție socială. ”

Conform datelor INSP, în România, prevalența tulburărilor mintale și de comportament aproape s-a dublat în ultimii 10 ani, ajungând de la 1.566 cazuri diagnosticate la suta de mii de locuitori în anul 2012, la 2.890 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021. Iar prevalența bolilor psihice (reprezentând doar o parte a tulburărilor mintale și de comportament) a crescut de 6 ori în ultimii 10 ani, ajungând de la 218,3 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2012, la 1.303,5 cazuri la suta de mii de locuitori în anul 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Contract de finanțare de 35 de milioane de lei pentru consolidarea și eficientizarea energetică a clădirii principale de la Liceul IH Rădulescu

Administrația publică locală târgovișteană continuă programul de reabilitare/modernizare a...

Stop experimentelor fiscale!  PSD apără echilibrul și dezvoltarea

Într-un moment de tensiune economică și incertitudine fiscală, Partidul...

 Femeile din PSD cer sancțiuni mai dure pentru violența extremă asupra femeilor

Parlamentarele PSD propun o inițiativă legislativă prin care femicidul...

 Președintele CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan, anunță investiții majore în infrastructura de apă și canalizare

Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, continuă demersurile pentru...