Protestul cadrelor medicale

Date:

Ieri, 15 iunie 2023, la ora 7 și 14 minute a.m., pe unul din puținele site-uri generale de știri capabile de obiectivitate, din România, ne referim la “Realitatea.net” a fost postată o știre conform căreia medicii au ieșit în stradă. Cu această ocazie s-as menționat și faptul că guvernul Ciolacu își începe mandatul cu proteste de amploare în toată țara.
Cadrele medicale au pichetat, ieri, instituțiile medicale din întreaga țară. Protestul s-a desfășurat fără întreruperea activității spitalelor, fiind un semnal de avertizare pentru guvernanți. Mai mult, cadrele medicale au amenințat că vor intra în grevă generală. De asemenea, Federația Solidaritatea Sanitară a lansat ieri o formă drastică de protest: demisia din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare.
„Joi, 15.06.2023, în intervalul orar 12:00-12:30 se va desfășura pichetarea unităților sanitare. Protestul se desfășoară fără întreruperea activității unităților, fiind un semnal de avertizare prealabilă a guvernanților privind riscul declanșării grevei generale adresat politicienilor care tocmai vor fi (re)instalați la putere”, au transmis organizatorii protestului, într-un comunicat de presă.
Potrivit organizatorilor protestului, acțiunea are un caracter inovativ, modalitatea de desfășurare atrăgând atenția în mod direct asupra necesității de rezolvare a problemelor precizate în revendicări.
„Tot joi, 15.06.2023, lansăm protestul Demisia medicilor din contractele individuale de muncă aferente gărzilor suplimentare (CIM-urile cu timp parțial, aferente gărzilor suplimentare normei de bază)”, au mai precizat sindicaliștii.
Aceștia au precizat că, din momentul lansării acțiunii, toți medicii care efectuează gărzi au posibilitatea de-a adera la această formă de exprimare a nemulțumirii față de modalitatea în care este recompensată participarea la asigurarea continuității serviciilor medicale.
„De pe platforma dedicată protestului, în numele medicilor care subscriu la această acțiune, va fi transmisă către unitățile sanitare și către guvernanți Înștiințarea privind intenția de a demisiona”, au mai precizat sindicaliștii.
Aceștia au prezintat și Decalogul revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară”, acesta vizând atât solicitări de natură salarială cât și o serie de reforme menite să crească calitatea vieții profesionale a angajaților din sănătate și calitatea serviciilor medicale.
„Protestul vizează și protecția anga-jaților împotriva riscului anulării unora dintre drepturile actuale în viitoarea lege a salarizării, care vor genera semnificative scăderi ale veniturilor salariale. Guvernanții le-au oferit membrilor de sindicat

un motiv suplimentar de neîncredere prin încălcarea prevederilor legale în materie de dialog social, concretizate de dialogul social preferențial practicat de Guvern și prin discriminarea angajaților din Sănătate în privința dreptului de-a declanșa conflict colectiv de muncă pe teme salariale”, au mai precizat sindicaliștii.
Adevărul este că, după 1 ianuarie 1990, medicii au avut parte numai de miniștri ai Sănătății care au dovedit din plin că erau paraleli cu realitățile tot mai insuportabile din spitate, nefăcând nimic pentru a le aduce la un standard optim de modernitate profesională. Nici actualul ministru de resort nu face excepție de la această regulă păguboasă pentru sistemul românesc de Sănătate, mai mult domnia sa dovedind cu brio că este mai degrabă un virus pentru desfășurarea adecvată a activității unităților spitalicești, secondat cu brio de un alt splendid microb de etnie arabă. Meseria de medic este grea, chiar periculoasă, uneori. Unii medici, mai ales cei de la urgențe, au fost agresați de către unii pacienți, verbal sau fizic. Se cunosc cazuri de medicii care au făcut stop cardio respirator din cauza epuizării fizice, cauzată de prea multele gărzi, deoarece nu există personal medical suficient. Meseria de medic este, uneori, la fel de periculoasă ca cea de polițist, deoarece acești oameni au, uneori, de a face cu tot felul de indivizi dereglați psihic. Când au contact verbal și vizual cu un medic, unii pacienți vor ca acesta să facă minuni, uitând că medicii sunt totuși oameni, că nu pot face minuni, că nu pot vindeca decât în limitele impuse de nivelul cunoștințelor profesionale și tehnice.
Indiferent de plusurile sau minusurile meseriei lor, medicii, împreună cu avo-cații, profesorii și artiștii, constituie elita intelectuală a națiunii. Ei trebuie respectați și protejați financiar. Desigur, nu trebuie să eludăm nici partea negativă a mentalității unor medici care, împreună cu unii angajați din sistemul administrativ românesc, alcătuiesc elita șpăgarilor, dar, din fericire, aceștia sunt o minoritate, motiv pentru care nu trebuie generalizat, fiind nociv pentru imaginea socială de ansamblu a României, putând genera o stare de neîncredere distructivă, în timp.
în codițiile în care clasa politică, de după 1990, a distrus lent, dar inexorabil, nivelul de trai al românilor, inclusiv puterea lor de cumpărare, este, mai mult ca oricând nevoie, ca oamenii fără activități și veleități politice să cultive încrederea unii față de ceilalți, să fie solidari unii cu ceilalți, să formeze un baraj de netrecut în fața mediului politic excesiv de corupt, indiferent la nevoile reale ale societății, preocupat doar de îmbogățirea personală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Rolul jurnalismului comunitar: recrutarea reporterilor locali

Jurnalismul comunitar joacă un rol vital în informarea și...

Polițiștii dâmbovițeni  sunt pe urmele cămătarilor 

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște au fost sesizați...

Accident rutier pe DN71, o persoană a ajuns la spital 

Poliția Orașului Răcari a fost sesizată în această după-amiază...

Bunuri contrafăcute în valoare de 28 milioane lei

Inspectorii vamali au realizat o captură impresionantă, reținând bunuri...
error: Conținutul este protejat!!