În atenţia angajatorilor: Obligaţii şi recomandări pentru prevenirea infecţiei cu coronavirus la locurile de muncă

0 0

În contextul răspândirii infecţiei cu noul Coronavirus (SARS-CoV-2), Inspectoratul Teritorial de muncă Dâm-boviţa, recomandă angajatorilor, lucrătorilor, reprezentanţilor acestora, precum şi altor participanţi la procesele de muncă să se informeze şi să aplice măsurile dispuse de Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă şi de autorităţile competente, pentru gestionarea şi limitarea răspândirii COVID-19.
„Având în vedere prevederile Decretului nr. 195/16.03.2020 privind instituirea stării de urgenţă pe teritoriul României şi ale ordonanţelor militare emise de ministrul Afacerilor Interne, recomandăm angajatorilor să introducă, acolo unde este posibil, munca la domiciliu sau telemunca pe perioada stării de urgenţă-precizează Marius Lixandru, inspectorul şef al ITM Dâmboviţa. Ca

angajatori, trebuie să aveţi în vedere următoarele măsuri prioritare pentru prevenirea apariţiei şi răspândirii COVID-19 la locurile de muncă:
Să informaţi şi instruiţi lucrătorii cu privire la prevenirea şi limitarea îmbolnăvirilor cu noul Coronavirus, pe baza recomandărilor autorităţilor competente.
Să asiguraţi echipamente individuale de protecţie (spre exemplu: măşti de protecţie, mănuşi de protecţie etc.) şi verificaţi corecta utilizare a acestora iar, în cazul degradării sau al pierderii calităţilor de protecţie, acordaţi echipamente individuale de protecţie noi care să protejeze lucrătorii împotriva COVID-19. Stabilirea de măsuri igienico-sanitare cu consultarea medicilor de medicina muncii.
Să instruiţi lucrătorii cu privire la asigurarea unei igiene respiratorii corecte conform recomandărilor autorităţilor din domeniul sănătăţii. Acordaţi, în mod gratuit, materiale igienico-sanitare (săpun, prosoape hârtie, dezin-fectanţi etc.) care să prevină răspândirea infecţiei cu noul Coronavirus.
Limitaţi reuniunile de lucru la minim posibil, iar dacă acestea sunt absolut necesare luaţi

toate măsurile de prevenire şi protecţie (şedinţe în sistem video conferinţă, distanţa de siguranţă între participanţi etc.).
Limitaţi contactul dintre persoane, luaţi măsuri pentru păstrarea distanţei de siguranţă, evitaţi activităţile colective (evitaţi expunerea lucrătorilor la contact direct/interacţiune cu un număr mare de persoane, formarea zonelor aglomerate în cadrul proceselor de muncă etc.).
Reduceţi la minim posibil delegaţiile/deplasările lucrătorilor pentru îndeplinirea sarcinilor de muncă. Asiguraţi controlul medical periodic al lucrătorilor.
Angajatorul are obligaţia de a asigura securitatea şi sănătatea lucrătorilor în toate aspectele legate de muncă (Legea nr. 319/2006, actualizată).
Lucrătorii au obligaţia să îşi desfăşoare activitatea în conformitate cu instrucţiunile primite din partea angajatorului, astfel încât să nu se expună la pericol de infecţie cu noul Coronavirus (SARS-CoV-2) şi să prevină expunerea altor persoane care ar putea fi afectate de acţiunile/omisiunile lor.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

VIDEOCONFERINŢE PENTRU BASCHETUL JUVENIL

La iniţiativa preşedintelui Horia Păun, conducerea FRB iniţiază o serie de întâlniri online în regim de videoconferinţă cu participanţii la activitatea baschet-balistică din România. Pentru început, întâlnirile sunt dedicate cluburilor sportive cu echipe de juniori înscrise în Campionatele Naţionale (U13 – U20) şi se vor desfăşura după următorul program: Joi, […]