Directiva europeană împotriva dublului standard la alimente

Parlamentul European a pus capăt practicii standardelor duble la alimente în UE, votând modificări aduse pentru patru directive legate de drepturile consumatorilor. La Strasbourg, la ultima sesiune plenară a actualului PE, deputaţii europeni au aprobat aşa-numitul pachet „nou mecanism comercial pentru consumatori”, care recunoaşte ca practică comercială neloială furnizarea de alimente de la una şi aceeaşi marcă, dar cu diferite ingrediente şi de calitate diferită. Documentul a fost aprobat de 474 de voturi, 163 voturi împotrivă şi 14 abţineri.
Se anticipează că, în cazul în care există diferenţe în ceea ce priveşte calitatea aceloraşi produse în diferitele ţări ale UE, comercianţilor li se va aplica o amendă de cel puţin 4% din cifra de afaceri anuală pentru anul financiar anterior, sau 2 milioane de euro în cazul în care nu există informaţii privind cifra de afaceri. Veniturile din amendă vor fi transmise trezoreriei statului membru care le impune, deoarece nu va exista un organism central european special de control, ci doar un organism naţional de control.
Tema standardului dublu la produsele alimentare este actuală în noile state membre, de câţiva ani, după ce, prin cercetări, s-a dovedit că mărfuri cu aceleaşi mărci diferă în comerţul din ţările din Europa de Vest şi din Europa de Est. Campania a condus la propuneri de modificare a legislaţiei europene, care au devenit realitate odată cu votul deputaţilor europeni. Noua legislaţie obligă CE să revizuiască ceea ce s-a realizat şi, după 2 ani, să decidă dacă este necesară o nouă legislaţie, pentru a se evita dubla standardizare a alimentelor. Modificările aprobate oferă, de asemenea, protecţie vizavi de practicile comerciale înşelătoare din partea comercianţilor online.
Noile modificări oferă autorităţilor naţionale posibilitatea de a controla calitatea produselor de pe piaţă. Ca laboratoare de referinţă pot fi utilizate cele de la Centrul Comun de Cercetare al UE (JRC). Documentul adoptat de PE trebuie să fie aprobat de către Consiliul de Miniştri al UE şi statele membre vor avea la dispoziţie 24 de luni de la data intrării în vigoare a dispoziţiei, pentru a o transpune în legislaţia naţională. Sursa: FacebookTwitterEmailMai multe…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Înscrieri la grădiniţa 2019: Procedurile încep în luna mai

Înscrierile la grădiniţă pentru anul şcolar 2019-2020 încep, potrivit calendarului stabilit de MEC, pe 20 mai. În ce priveşte copiii care sunt deja la grădiniţă, aceştia vor fi reînscrişi pentru anul următor începând cu 6 mai , etapa de reînscriere urmând să se încheie 17 mai 2019. Pentru cei nou […]