DEŢINĂTORII ŞI PROPRIETARII DE CÂINI PERICULOŞI SAU AGRESIVI, VERIFICAŢI DE POLIŢIŞTI

Timp de 6 luni, structurile de ordine publică au acţionat pentru verificarea modului de respectare a legislaţiei privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, în activităţi fiind angrenaţi peste 5.000 de poliţişti.
Peste 32.000 de proprietari de câini periculoşi din categoriile I şi II au fost verificaţi, pentru a vedea dacă respectă normele de deţinere a acestor câini şi a obligaţiilor legale pe care le au.
În urma activităţilor poliţiştilor, s-a constatat faptul că, nu în toate cazurile sunt respectate prevederile legislaţiei ce reglementează regimul câinilor periculoşi sau agresivi. Astfel, în urma verificărilor poliţiştilor, în ultimele 6 luni ale anului trecut, au fost constatate 41 de infracţiuni la regimul reglementat de O.U.G. nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, republicată. Totodată, în urma neregulilor constatate, au fost aplicate 1.343 de sancţiuni contravenţionale (1.281 amenzi şi 62 de avertismente), în valoare totală de aproape 148.000 de lei.
Şi în cursul noului an vor continua activităţile de identificare a proprietarilor de câini periculoşi sau agresivi şi verificarea respectării normelor legale de către aceştia, pentru a elimina, pe cât posibil, riscurile de evenimente neplăcute provocate de câinii din rasele vizate. Planul de acţiune, coordonat de Direcţia de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, a avut ca partener instituţional Asociaţia Chinologică Română, care şi-a adus contribuţia prin participarea la activităţile specifice cu specialişti în evaluarea raselor şi/sau medici veterinari.
Ce trebuie să ştie deţinătorii sau proprietarii de câini periculoşi ori agresivi Baza legală: Baza legală pentru derularea activităţilor cu câini periculoşi sau agresivi este constituită din prevederile O.U.G. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi şi ale Legii nr. 60/2003 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 55/2002.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 55 din 2003 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi (art.1), prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii:
a) categoria I: câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor;
b) categoria a II-a: câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.
Prin câini agresivi se înţelege (art. 2) orice câine care, fără să fie provocat, muşcă sau atacă persoane ori animale domestice în locuri publice sau private; orice câine care participă la lupte între câini sau care a fost antrenat în acest scop.
Potrivit legislaţiei, proprietarii sau deţinătorii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei.
De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la sediul poliţiei în a cărei rază teritorială este situat imobilul în care este deţinut câinele, o adeverinţă în fotocopie, eliberată de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională, din care să rezulte încadrarea câinelui în categoriile prevăzute la art. 1, precum şi o declaraţie pe propria răspundere cuprinzând următoarele date:
– numărul de identificare al câinelui, aplicat prin tatuare sau microcip; – efectuarea vaccinării antirabice şi a rapelurilor, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
– efectuarea sterilizării câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a);
– existenţa unei asigurări de răspundere civilă pentru eventualele pagube produse de câinii prevăzuţi la art. 1 lit. a).
În cazul schimbării adresei imobilului menţionat la alin. 1 proprietarii de câini încadraţi la art. 1 au obligaţia să depună, în termen de 48 de ore, la sediul poliţiei în a cărei rază se află, noua adresă.
Pierderea sau decesul unui câine încadrat la art. 1, precum şi înstrăinarea câinilor încadraţi la art. 1 lit. b) vor fi declarate în termen de 48 de ore la sediul poliţiei în a cărei rază se află imobilul de deţinere al câinelui.
Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, precum şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.
Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a) în părţile comune ale imobilelor în care sunt deţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în zgardă şi lesă sau ham de către proprietar ori de către deţinătorul temporar.
Accesul câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. b), precum şi al exemplarelor cu potenţial agresiv în localurile publice, în mijloacele de transport în comun, în locurile publice, precum şi în părţile comune ale imobilelor este permis numai dacă aceştia poartă botniţă şi sunt ţinuţi în lesă de către o persoană care îndeplineşte condiţiile prevăzute la art. 3 alin. (1). În locurile special amenajate pentru câini accesul câinilor prevăzuţi în prezentul alineat este permis fără botniţă şi fără lesă.
Se interzice:
– organizarea luptelor între câini, antrenarea câinilor în acest scop şi participarea cu câini la astfel de lupte, indiferent cărei rase îi aparţin câinii;
– importul sau comercializarea câinilor prevăzuţi la art. 1 lit. a.
– reproducţia câinilor prevăzuţi la art. 1 din Ordonanţă care nu au acte de origine recunoscute de Asociaţia Chinologică Română, afiliată la Federaţia Chinologică Internaţională;
– abandonarea câinilor prevăzuţi la art. 1, art. 2 alin. 1 şi la art. 6 alin. 4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Accidente în lanţ pe drumurile din Dâmboviţa, în seara de Bobotează

Seara de Bobotează, 6 ianuarie, a fost seara accidentelor pe drumurile din judeţul Dâmboviţa. Un pieton decedat, altul a fost rănit grav şi două femei au suferit traumatisme, acesta este bilanţul producerii a trei accidente. Pe DJ 711 în localitatea Racoviţa a avut loc un accident de circulaţie soldat cu […]