28 FEBRUARIE – ZIUA PROTECŢIEI CIVILE DIN ROMÂNIA, SĂRBĂTORITĂ DE ISU DÂMBOVIŢA

La 28 februarie 1933, Regele Carol al Il-lea, prin Înaltul Decret Regal nr.468, aproba „Regulamentul Apărării Pasive contra Atacurilor Aeriene”, acesta reprezentând „actul de naştere” al Protecţiei Civile din România.
Aniversarea a 86 de ani de la atestarea documentară a Protecţiei Civile în România ne oferă prilejul rememorării faptelor de eroism ale cadrelor din structurile de Protecţie Civilă care, dea lungul anilor, prin misiunile desfăşurate pentru salvarea cetăţenilor ameninţaţi de conflicte militare, calamităţi naturale şi alte catastrofe au făcut ca numărul victimelor umane şi a pagubelor materiale să fie cât mai mic posibil.
În România „PROTECŢIA CIVILĂ” este o componentă a sistemului securităţii naţionale şi reprezintă „un ansamblu integrat de activităţi specifice, măsuri şi sarcini organizatorice, tehnice, operative, cu caracer umanitar şi de informare publică, planificate, organizate şi realizate, în scopul prevenirii şi reducerii riscurilor de producere a dezastrelor, protejării populaţiei, bunurilor şi mediului împotriva efectelor negative ale situaţiilor de urgenţă, conflictelor armate şi înlăturării operative a urmărilor acestora şi asigurării condiţiilor necesare supravieţuirii persoanelor afectate”.
În prezent, atribuţiile protecţiei civile sunt îndeplinite de către Inspectoratul General şi inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă şi constau în: identificarea riscurilor existente în diferite zone; informarea şi pregătirea preventivă a populaţiei cu privire la pericolele la care este expusă şi regulile de comportare; organizarea intervenţiei în situaţii de urgenţă; alarmarea populaţiei despre iminenţa pericolului; înlăturarea efectelor negative ale dezastrelor şi asanarea teritoriului de muniţia rămasă neexplodată din timpul conflictelor armate etc.
De la APĂRAREA PASIVĂ la PROTECŢIA CIVILĂ – repere istorice
1933 – La 28 februarie 1933, prin Înalt Decret Regal nr. 468 se aprobă Regulamentul apărării pasive contra atacurilor aeriene, prin care „APĂRAREA PASIVĂ” avea ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei sau resurselor teritoriului, prin protecţie directă sau micşorând eficacitatea atacurilor aeriene”. 1952 – Se înfiinţează, „APĂRAREA LOCALĂ ANTIAERIANĂ” în subordinea Ministerului de Interne. Organizarea apărării locale antiaeriene se caracteriza prin existenţa statelor majore de apărare locală antiaeriană la nivelul regiunilor, ca unităţi administrative, în raioane şi oraşe mari. 1978 – Denumirea de Apărare Locală Antiaeriană se modifică în
„APĂRARE CIVILĂ”. Aceasta
devine componentă a sistemului naţional de aparare şi trebuie să asigure pregatirea populaţiei, teritoriului şi economiei pentru desfăşurarea normală a activităţilor economice şi sociale, precum şi pentru protecţia cetăţenilor şi bunurilor materiale de orice natură, în timp de razboi sau în situaţii speciale. 1995 – În continuă perfecţionare şi modernizare, instituţia ce preia denumirea de „PROTECŢIA CIVILĂ” constituie o componentă importantă de forţe de protecţie destinate ducerii, alături de celelalte forţe, a acţiunilor de apărare a ţării.
2004 – Începând cu 15 decembrie 2004, PROTECŢIA CIVILĂ este parte componentă în cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) şi structurile subordonate acestuia, prin unirea structurilor de Pompieri şi Protecţie Civilă la nivel naţional şi local.
Cu ocazia acestui eveniment, în data de 28 februarie 2019, între orele 10:00 – 14:00, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Basarab I” Dâmboviţa organizează „Ziua Porţilor Deschise” atât la sediul inspectoratului, cât şi în toate subunităţile din judeţ, unde va fi prezentată tehnica şi echipamentele utilizate pentru diferite tipuri de intervenţie.
Tot cu această ocazie, un ofiţer şi 5 subofiţeri din cadrul ISU „Basarab I” Dâmboviţa, care s-au distins prin modul de îndeplinire a atribuţiilor de serviciu, pregătire profesională şi comportare demnă, vor fi înaintaţi în gradul următor, înaintea expirării stagiului minim în grad, iar un subofiţer nou încadrat va depune jurământul de credinţă în faţa drapelului unităţii.
Ziua Protecţiei Civile ne oferă plăcutul prilej de a transmite întregului personal care acţionează sub deviza „cu viaţa mea apăr viaţa” multă sănătate, putere de muncă şi succes în îndeplinirea nobilelor misiuni încredinţate.
„LA MULŢI ANI!”

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

ACŢIUNEA TRUCK & BUS CONTINUĂ Şl ÎN DÂMBOVIŢA

Pe parcursul săptămânii trecute, Direcţia Rutieră a Poliţiei Române a coordonat, la nivel naţional, o nouă acţiune pentru prevenirea accidentelor rutiere produse, în special, din cauza nerespectării normelor rutiere de conducătorii autovehiculelor de transport public de persoane şi de transport de marfă. Acţiunea s-a desfăşurat conform Planului de operaţiuni al […]