Recomandările făcute de salvamontiști turiștilor care vor să se aventureze în weekend pe munte

Date:

Turiștii care aleg să urce în această perioadă pe munte vor găsi un strat consistent de zăpadă și temperaturi foarte scăzute.
Din rucsac nu ar trebui să lipsească căciula și chiar o pereche de mănuși
„În aceste condiții, pentru o drumeție, asigurați-vă că purtați bocanci, care să vă ofere aderența, să vă protejeze zona gleznelor și să vă ofere confortul termic atât de necesar în aceste condiții.
Totodată, purtați haine adecvate, care să vă protejeze atât de frig, cât și de precipitații sau vânt. Având în vedere temperaturile atât de scăzute, din rucsac nu ar trebui să lipsească căciula și chiar o pereche de mănuși. Țineți întotdeauna cont că la munte vremea este schimbătoare, iar condițiile meteo se pot modifica radical, într-un interval foarte scurt de timp, iar urcarea în altitudine face ca temperatura să scadă cu 6 grade la fiecare 1000 de metri urcați”, au declarat salvamontiștii.

Proviziile nu trebuie neglijate
Salvamontiștii îi sfătuiesc pe turiști că atunci când își planifică drumețiile să ia în calcul o marjă față
de timpul normal de parcurgere, deoarece deplasarea pe zăpadă se realizează dificil, iar odată cu trecerea la ora de iarnă, perioada de lumină de afară sa redus considerabil.
Cei care aleg să urce pe munte trebuie să aibă provizii de lichide, preferabil calde, păstrate în termos, dar și ochelari de soare cu factor de protecție

UV sau polarizați, care protejează ochii în zilele senine, când lumina reflectată de zăpadă este puternică.
„Greșeala care vă poate costa viața”
În caz de epuizare și în condiții de frig, hipotermia se instalează în scurt timp, lucru ce poate avea consecințe din cele mai grave. Echipați-vă corespunzător sezonului de iarnă, porniți foarte devreme pe traseele montane și nu uitați să aveți la dumneavoastră o lanternă. În condiții de temperatură scăzută, ineficienta lumină a telefonului mobil va descărca acumulatorul într-un timp foarte scurt.
Salvamontiștii mai atrag atenția și asupra unui lucru care se petrece în această perioadă și care îi poate surprinde pe montaniarzii fără experiență. Crepusculul (perioadă de timp cu lumină slabă după asfințitul soarelui) este inexistent și întunericul se instalează rapid, în jurul orei 17.30. În cazul în care sunteți surprinși de întuneric, încercați din timp să identificați o poziție certă (marcaj turistic, indicator toponimic, descrierea ultimei zone vizualizate) și să comunicați aceste date dispecerului Salvamont. O echipă de intervenție va sosi la locul respectiv și veți fi evacuați în siguranță din munte. Nu părăsiți zona în care ați fost localizați! Este o greșeală care vă poate costa viața.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Evoluția prețurilor la asigurările RCA

Evoluția prețurilor la asigurările RCA (Răspundere Civilă Auto) în...

Previne incendiile, viața are prioritate! 

ISU Dâmbovița face apel la responsabilitate. Iată ce trebuie...

Ai grijă cu cine și ce vorbești online

Prin promisiuni și oferte false, traficanții îi ademenesc pe...

Polițiștii din nou la școală, printre elevi!

„Săptămâna Școală în Siguranță” este un eveniment organizat de...