Poliţiştii dâmboviţeni trag un semnal de alarmă asupra pericolelor din mediul online

Acum, când Internetul a pătruns în aproape orice sferă a vieţii sociale, este natural şi necesar să le vorbim copiilor despre pericolele online, la fel cum le spunem că este periculos să traverseze strada la culoarea roşie a semaforului. În ambele cazuri, părinţii trebuie să discute cu copiii, de la vârste fragede, despre pericole şi cum pot fi evitate acestea. Pe de o parte, copilul trebuie să ştie că şi pe Internet există oameni rău intenţionaţi şi situaţii riscante, la fel ca şi în mediul offline. Pe de altă parte, un părinte informat va şti şi că există tehnologii pentru a filtra online conţinuturile accesate de copil, nepotrivite pentru vârsta lui.
Poliţiştii dâmboviţeni fac recomandări părinţilor pentru siguranţa în mediul online
Atunci când le oferiţi copiilor dumneavoastră posibilitatea de a naviga pe internet, pentru a diminua eventuale pericole, ţineţi cont de următoarele aspecte:
Fiţi atenţi la „prieteniile” online pe care copiii dumneavoastră le întreţin.
Încercaţi să cunoaşteţi programele şi aplicaţiile folosite de ei pe dispozitivele de accesare a internetului.
Comunicaţi deschis cu copiii despre Internet, despre beneficiile şi pericolele existente în lumea virtuală. Copilul trebuie să ştie că poate discuta cu părinţii despre orice aspect întâlnit în lumea virtuală.
Totodată, poliţiştii vin cu recomandări şi pentru copii
Nu oferiţi persoanelor cunoscute pe Internet informaţii personale despre voi sau despre familia voastră (cum ar fi numele, vârsta, CNP-ul, numărul de telefon, fotografii, adresa, şcoala la care înveţi). Dacă anumite persoane insistă să afle aceste detalii, anunţaţi imediat părinţi, întrucât este foarte probabil că au intenţii necurate.
Prietenii din mediul online trebuie să fie doar cei pe care îi cunoaşteţi în realitate.
Nu acceptaţi niciodată să te întâlneşti direct cu o cineva pe care l-ai cunoscut pe Internet! Nu folosiţi telefonul personal pentru a suna pe cineva cunoscut pe Internet!
Nu spuneţi parola de la e-mail-ul altor persoane în afara părinţilor.
Nu uitaţi că nu tot ceea ce vedeţi sau citiţi pe Internet este adevărat! Informaţiile aflate pe o pagină web pot fi postate de oricine, multe din ele fiind neverificate sau eronate. De asemenea, fotografiile sau filmele pot fi modificate pe calculator şi pot înfăţişa situaţii care nu s-au petrecut niciodată.
În cazul în care primiţi pe e-mail mesaje de la persoane necunoscute, nu le deschideţi. Nu accesaţi link-uri sau ataşamente primite odată cu astfel de mesaje. Dacă cineva vă face să vă simţiţi incon-fortabil pe Internet, puteţi oricând să renunţaţi la comunicarea cu acea persoană. Nu sunteţi obligaţi să staţi pe Internet mai mult decât onsideraţi şi nici să suportaţi ceea ce vă provoacă neplăcere sau teamă; Puteţi oricând să îi scoateţi din lista de contacte pe cei cu care nu vreţi să mai comunicaţi!
Cereţi ajutorul, în orice situaţie, persoanelor în care aveţi încredere, poliţie, părinţi, profesori sau prieteni apropiaţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Renunţaţi la IMPROVIZAŢII - Protejaţi-vă viaţa şi bunurile !

Sezonul rece „s-a instalat” şi la noi în ţară, temperaturile pe timpul nopţii au scăzut, iar pentru asigurarea confortului termic în locuinţe, majoritatea cetăţenilor au început săutilizeze mijloacele de încălzire locală avute la dispoziţie. Însă frigul îndeamnă şi unele persoane fără posibilităţi să-şi confecţioneze singure instalaţii de încălzire, recurgând şi […]