Măsuri pentru buna gestionare a eliberărilor de paşapoarte din perioada de vară

Noua lege privind prelungirea termenelor paşapoartelor electronice a fost adoptată şi se află la promulgare.
Luni, 11 iunie a.c., la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o videoconferinţă cu prefecţii, precum şi cu şefii serviciilor de paşapoarte şi înmatriculări de la nivelul întregii ţări.
Principala temă de discuţie a fost legată de modul de organizare a activităţii pentru perioada de vară, astfel încât să se evite aglomerarea la ghişeele de eliberare a documentelor de călătorie sau a permiselor de conducere/certificatelor de înmatriculare.
Cu acest prilej, ministrul afacerilor interne, Carmen Dan, a făcut o informare asupra stadiului proiectului de act normativ pentru modificarea legislaţiei privind paşapoartele, subliniind că acesta conţine cel puţin două reglementări care ar trebui să conducă la reducerea aglomeraţiilor:
„Noua lege prevede prelungirea termenului de valabilitate a paşaportului electronic de la 5 la 10 ani, însă cea mai importantă schimbare este aceea că paşapoartele simple temporare (cele cu valabilitate de 1 an) se vor elibera în termenul de 3 zile numai atunci când există o urgenţă dovedită. Altfel, termenul de eliberare este acelaşi ca în cazul celui electronic.
Această modificare va determina ca un număr cât mai mare de cetăţeni să opteze pentru un paşaport electronic cu o durată mai mare de valabilitate şi să nu mai avem acelaşi număr mare de solicitări în fiecare an”, a declarat ministrul Carmen Dan.
Legea se află în prezent la promulgare, urmând ca apoi să fie publicată în Monitorul Oficial. Intrarea în vigoare se va face în 30 de zile de la publicare, fapt pentru care, pentru prima parte a verii se impun şi alte măsuri administrative care să evite aglomeraţiile la ghişee.
Aceste măsuri administrative au fost prezentate de secretarul de stat Mihai Chirică, printre acestea enumerându-se: introducerea posibilităţii de plată la CEC a taxelor pentru paşapoarte, permise şi plăcuţele de înmatriculare; prelungirea programului de lucru în judeţele unde se înregistrează un număr mare de cereri pentru eliberarea documentelor de călătorie; delegarea sau detaşarea de personal; deschiderea unor noi ghişee sau puncte de lucru.
În cadrul videoconferinţei s-a discutat inclusiv despre delegarea sau detaşarea a 12 angajaţi de la Direcţia Generală de Paşapoarte la Serviciul de Eliberarea a Paşapoartelor din Bucureşti şi la Serviciul de Eliberarea a Paşapoartelor din Ilfov, pentru perioadele 15 iunie – 15 august şi 15 august – 15 octombrie.
La solicitarea ministrului afacerilor interne, Carmen Dan, directorii generali ai serviciilor de paşapoarte şi de înmatriculări vehicule se vor deplasa în teritoriu, acolo unde apar probleme, astfel încât ele să fie gestionate corespunzător şi în cel mai scurt timp.

One thought on “Măsuri pentru buna gestionare a eliberărilor de paşapoarte din perioada de vară

  1. Buna Ziua va rog frumos spuneți-mi și mie in cât timp iese pașaportul unui copil de 7 ani ma interesează sa iasă maxim intr-o săptămâna este posibil mulțumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Investiţiile oraşului Pucioasa, prind viaţă

Oraşul Pucioasa se transformă de la o lună la alta într-un adevărat şantier unde chiar se lucrează. În urmă cu doi ani, la preluarea mandatului, administraţia locală condusă de tânărul edil Constantin Ana şi-a luat angajamentul că în perioada mandatului său o să transforme Pucioasa într-un oraş de nerecunoscut. Primarul […]