Măsuri de susţinere a mediului de afaceri prelungite până la 30 iunie 2021

În procesul de susţinere a mediului de afaceri în contextul pandemiei de Covid-19, guvernul a emis o serie de reglementări pentru prelungirea acordării unor ajutoare în domeniul relaţiilor de muncă şi pe parcursul anului viitor şi pentru a asigura mai multă flexibilizare la acordarea acestora.
Modificările sunt binevenite, în contextul în care se aşteaptă ca starea de alertă să fie menţinută pentru o bună perioadă de timp şi în anul următor dar sunt instituite şi formalităţi suplimentare.
Astfel, în Monitorul Oficial a fost publicată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului cu nr. 211/2020 (1), ce reglementează, în esenţă, prelungirea aplicării unor măsuri de susţinere a mediului de afaceri. Tot în prima jumătate a lunii decembrie a fost promulgată şi Legea nr. 282/2020 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 (2) prin care sunt aduse modificări privind mecanismul de reducere a timpului de lucru a salariaţilor (kurzarbeit), dar şi cu privire la ajutorul pentru telemu-ncă.

  1. Prelungirea unor măsuri de sprijinire a angajaţilor şi profesioniştilor
    Prin intermediul OUG nr. 211/2020 se prelungeşte, până la data de 30 iunie 2021, măsura şomajului tehnic suportat din bugetul asigurărilor de şomaj pentru salariaţii societăţilor care îşi desfăşoară activitatea în domenii în care există în continuare restricţii, salariaţii societăţilor a căror activitate se suspendă ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcţiile de sănătate publică şi pentru alţi profesionişti.
  1. Modificări privind reducerea timpului de lucru (kurzarbeit)
    Prin intermediul HG nr. 1046/2020, Guvernul a prelungit aplicarea măsurii reducerii timpului de lucru (kurzarbeit) până la data de 30 iunie 2021. Aşadar, de principiu, angajatorii vor putea recurge şi în prima jumătate a anului viitor la această măsură de sprijin în cazul reducerii de activitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Dâmboviţa: Numărul autorizaţiilor de construire a scăzut cu 7,4%

În primele nouă luni ale anului 2020, autorizaţiile de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale, au înregistrat o scădere cu 7,4% faţă de perioada corespunzătoare din anul 2019.Concret, în perioada 1.1.-30.IX.2020, s-au eliberat 982 autorizaţii de construire pentru clădiri rezidenţiale, cu 79 mai puţine faţă de perioada similară din 2019. De […]