Bilanţul accidentelor de circulaţie înregistrate pe raza judeţului Dâmboviţa, în primele două luni ale acestui an

Date:

În perioada ianuarie – februarie a.c., pe raza judeţului Dâmboviţa au fost înregistrate 10 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a patru persoane, rănirea gravă a altor şapte persoane şi vătămarea corporală uşoară a şapte persoane. De asemenea, s-au înregistrat şi 69 de evenimente rutiere uşoare, în urma cărora 83 de persoane au fost rănite uşor.
Din totalul accidentelor, 26 s-au produs pe drumurile naţionale ce tranzitează judeţul, dintre care 5 grave şi 21 uşoare, iar pe arterele judeţene, 18 (3 grave şi 15 uşoare).
Pe străzile din mediul urban, s-au înregistrat 23 de evenimente rutiere, iar pe cele din rural, 8.
Raportat la ziua producerii accidentelor de circulaţie, sâmbăta şi joia s-a înregistrat cel mai mare număr de accidente rutiere soldate cu victime, respectiv 15, ceea ce reprezintă 37.97% din totalul evenimentelor.
În zilele de luni şi miercuri, s-au produs 14 accidente, iar vinerea, 11.
Principalele patru cauze generatoare de accidente rutiere în perioada analizată sunt: neacordarea priorităţii de trecere vehiculelor şi pietonilor angajaţi regulamentar în traversarea străzii, indisciplina pietonală, viteza şi abaterile comise de biciclişti.
Adoptaţi o manieră prudentă de conducere şi adaptaţi permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Informaţi-vă cu privire la condiţiile meteo din zonele în care urmează să vă deplasaţi şi echipaţi-vă maşina corespunzător.
Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.
În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autovehicule.
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către toţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers.
În aceste condiţii, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite şi pe timpul zilei, permanent, pe toate categoriile de drumuri. Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă.
Curăţaţi farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de ventilaţie – climatizare!
Rulaţi cu viteză redusă, adaptată permanent condiţiilor de drum şi efectuaţi fiecare manevră în trafic numai după o temeinică asigurare. Pentru aceasta, oglinzile retrovizoare trebuie reglate corespunzător.
Nu consumaţi alcool şi nu conduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce conduceţi maşina, dacă nu aveţi ataşat la acesta dispozitivul de tip „hands-free”.
Şi pietonilor le recomandăm să-şi sporească atenţia, să evite pe cât posibil folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă, să se asigure temeinic înaintea traversării drumurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Accident rutier în localitatea Mătăsaru, cinci persoane au fost rănite 

Polițiștii din cadrul Formațiunii Rutiere Găești au fost sesizați...

Scandalul de la Bălteni, s-a lăsat  cu arestări

Duminică seară, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Răcari au...

Promovarea integrității în învățământul liceal și universitar

În perioada 1 aprilie - 30 aprilie 2024, ofițerii...

Alertă în aplicația InfoCons!

Combustibilul utilizat la umflarea airbagului soferului se poate degrada...