într-un singur an, s-a dublat numărul muncitorilor străini, în România „Invazia” va continua şi în 2020

Date:

Conform unei vechi zicale, cui pe cui se scoate. Se pare că există o mână de lucru şi mai ieftină decât cea românească, ceea ce le pică cum nu se poate mai bine patronilor români, mai ales celor care au firme de construcţii, unde, după cum se ştie, se practică la greu traficul de influenţă, pentru a pune mâna pe contracte super babane, cu statul, dar, vorba unui politician „pensionat” de nevoie, evaziunea şi munca de proastă calitate, ne referim la modul cum se fac şoselele şi drumurile comunale, sunt la ele acasă.
Deoarece, treptat, după celebra primă votare liberă şi democratică, la putere au ajuns guverne ce au sufocat cu taxe mediul privat, ceea ce a împiedicat creşteri normale de salariu, în acest domeniu de activitate, celor aflaţi la conducere, le-a plicat o pleaşcă cum nu se poate mai bine venită: forţa de muncă străină ce va acoperi deficitul intern de muncitori. Astfel, conform site-ului „Reali-tatea.net”, unul dintre puţinele site-uri de ştiri, obiective, ministerul Muncii a pregătit un Proiect de Hotărâre de guvern privind stabilirea contingentului de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2020, în care propune ca numărul maxim de permise acordate anul viitor să fie de 30.000. Motivele invocate de oficialii din minister sunt:
– dinamica eliberării avizelor de angajare/detaşare, care a înregistrat o creştere semnificativă faţă de anul 2018,
– necesitatea de a asigura forţa de muncă cerută în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români sau cetăţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor membre ale Spaţiului Economic European sau ai Elveţiei,
-prevenirea situaţiilor în care străinii lucrează în România fără forme legale,
Numărul avizelor de angajare sau detaşare emise pentru cetăţenii străini în perioada 01.01-30.09.2019 a fost de 21.366, aproximativ dublu faţă de perioada similară din anul 2018, se arată în nota de fundamentare a Ministerului Muncii.
La data de 30.09.2019, la Inspectoratul General pentru Imigrări se aflau în curs de soluţionare 1.577 de solicitări de eliberare a avizelor pentru angajarea/detaşarea cetăţenilor străini.
În acest context, inclusiv Inspectoratul General pentru Imigrărie stimează un necesar de 30.000 avize de muncă/detaşare pentru anul 2020. Prin Hotărârea Guvernului nr. 34/2019 privind stabilirea contingentului de lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2019, pentru anul în curs a fost stabilit un contingent iniţial de 20.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România.
În adoua jumătate a anului 2019, prin Hotărârea Guvernului nr. 634/2019 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 34/2019, contingentul de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2019 a fost suplimentat cu 10.000, ajungând la un contingent total de 30.000 de lucrători străini.
Aproximativ 40.000 de cetăţeni străini muncesc oficial în România, cei mai mulţi venind să lucreze în tara noastra din Turcia (4.400 de lucrători), Vietnam (3.800), Italia (3.200), Republica Moldova (2.700), China (2.400), Myanmar (1.500) şi Sri Lanka (1.100).
Interesant este faptul ca la noi lucrează şi muncitori italieni, ceea ce înseamnă că, totuşi, deşi Italia este acreditată ca stat european mai dezvoltat decât România, situaţia nu este chiar aşa de roză, în peninsulă. Sigur, este efectul corupţiei şi delăsării de tip italic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Știri EURO 2024 actualizate în timp real pe F5XMedia.ro

Rămâi la curent cu toate știrile și actualizările despre...

DepanareLaptop devine Service & Shop – Poți achiziționa componente pentru laptopul tău

Adaptabilitatea și angajamentul de a răspunde nevoilor în continuă...

Contractul de vânzare-cumpărare în mai puțin de 5 minute pe Contract-Auto.ro

Vânzătorii și cumpărătorii de automobile se bucură de o...

Cardurile de alimente sunt  încărcate zilele acestea cu o nouă tranșă de 250 de lei

 Cardurile de alimente (tichete sociale) sunt  încărcate cu o...