Creștere economică prognozată la 3,3% până la sfârșitul anului

Date:

Experții Băncii Mondiale au prognozat că economia românească va înregistra un avans de 3,3% în acest an, şi de 3,8% în 2025, similar cu nivelul previzionat în ianuarie, conform celui mai recent raport privind „Perspectivele Economice Globale” (Global Economic Prospects).

De asemenea, în 2026 creşterea PIB-ului României ar urma să fie de 3,8%, a prognozat Banca Mondială.

Pe același palier, luna trecută  Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că nu şi-a modificat estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2024 şi avertizează că principala vulnerabilitate rămâne fiscalitatea. Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 3,2% în acest an, similar estimărilor din luna septembrie 2023 și cu o,1 puncte procentuale sub estimarea BM. De asemenea, creşterea ar urma să accelereze ușor,  la 3,4% anul viitor.

Surpriza a venit în schimb de la  Fondul Monetar Internaţional (FMI), care  a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, potrivit raportului „World Economic Outlook”, publicat în aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ministerul Agriculturii propune un mecanism de asigurare la secetă pentru culturile de toamnă şi primăvară

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a declarat că  intenţionează să...

Asigurarea voluntară de sănătate – o alegere inteligentă 

 Asigurarea voluntară de sănătate este soluția ideală pentru a...