Elevii vor beneficia de decontarea integrală a abonamentelor de transport rutier

Date:

transport-eleviAbonamentele acordate elevilor de către operatorii de transport rutier pentru distanţe de până la 50 de km vor fi decontate integral, aceasta fiind una dintre măsurile de reducere a abandonului şcolar, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Liviu lolu.
El a precizat că decizia a fost luată printr-o ordonanţă de urgenţă şi are în vedere faptul că în anul şcolar 2015 – 2016 peste 125.000 de elevi au făcut naveta zilnic folosind transportul rutier pentru a ajunge la cursuri.
„Începând cu anul 2013, mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat şi nu acoperă integral tariful decât pentru o mică parte din abonamentele emise de transportatori.
Distanţa medie la nivel naţional pe care trebuie să o parcurgă un elev care face naveta e de 18 km, preţul mediu al unui abonament lunar pentru această distanţă este de circa 150 de lei. Din această sumă elevului i se decontau până în prezent 56 de lei, astfel că aproape 100 de lei trebuiau acoperiţi lunar din bugetul familiei”, a precizat lolu.
Potrivit actului normativ adoptat, operatorii de transport rutier vor avea obligaţia să emită abonamente pentru transportul elevilor, abonamente ce vor fi decontate integral din bugetul de stat pentru distanţe de până la 50 de kilometri.
„Trebuie menţionat faptul că, începând cu anul 2013, mecanismul de decontare a navetei elevilor a fost plafonat şi nu acoperă integral tariful decât pentru o mică parte din abonamentele emise de transportatori. În multe cazuri, diferenţa de preţ nedecontată este mare şi constituie motiv de abandon şcolar, mai ales în zonele slab dezvoltate, unde costurile cu navetă sunt ridicate în raport cu veniturile familiilor. Distanţa medie la nivel naţional pe care trebuie să o parcurgă un elev care face naveta este de 18 kilometri. Preţul mediu al unui abonament lunar pentru această distanţă este de circa 150 lei. Din această sumă, elevului i se decontează în prezent 56 de lei, astfel că aproape 100 de lei trebuie acoperiţi lunar din bugetul familiei.
În acelaşi timp, măsura adoptată astăzi de Guvern a fost luată având în vedere că România este a treia ţară din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte părăsirea timpurie a şcolii (19,1% din populaţia de 18-24 de ani), rată care a crescut de la 17,3% în 2013. De asemenea, s-a avut în vedere şi faptul că unul din cinci elevi din învăţământul secundar superior face naveta pentru a ajunge la ore, peste jumătate din populaţia cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani locuieşte în mediul rural, liceele şi şcolile profesionale sunt situate în general în zona urbană”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educaţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cardurile de alimente sunt  încărcate zilele acestea cu o nouă tranșă de 250 de lei

 Cardurile de alimente (tichete sociale) sunt  încărcate cu o...

Zilele județului Dâmbovița: Concerte, artificii și emoție în Parcul Chindia

Zilele județului Dâmbovița au încheiat cu succes cea de-a...

Incendiu, la o  hală din Răcovița

Un incendiu a izbucnit în jurul orei 00:02 la...