Violul în grup distruge turismul indian

0 0

violDacă-n zonele din nordul Mexicului asasinatele de o cruzime extremă au devenit o nor-malitate a anormalităţii, în India, violul colectiv a devenit un flagel naţional. Recent, poliţia din New Delhi a arestat un al cincilea bărbat, acuzat de a fi participat la violarea în grup, în Bombay a unei fotografe. Arestarea a avut loc la câteva ore după ce poliţia arestase pe cel de-al patrulea membru al grupului, cel mai în vârstă, ce-şi violase de două ori victima. Acest nou viol ce a avut loc în Bombay, considerat cel mai sigur oraş indian pentru femei, în comparaţie cu New Delhi, a declanşat un val masiv de indignare pe reţelele de socializare, în Parlament şi în rândul jurnaliştilor. în paralel, familia victimei a cerut massmedia indiene să lupte pentru a se face dreptate tuturor femeilor violate, din India, deoarece situaţia a scăpat de sub controlul autorităţilor. De altfel, Parlamentul indian a înăsprit legislaţia prin care sunt pedepsite crimele sexuale. Adevărul este că din cauza faptului că violul colectiv a devenit un flagel naţional, turismul indian a-nceput să înregistreze pierderi deloc neglijabile. Dar revenind la violul ce a avut loc în Bombay, oraş considerat capitala economică şi financiară a Indiei, victima, o femeie de 23 de ani, ce făcea fotografii pentru o revistă de tip magazin, a fost pur şi simplu săltată de pe stradă, în prezenţa însoţitorului ei ce a fost bătut şi legat, fiind dusă într-un loc izolat. După ce şi-a revenit, în urma îngrijirilor medicale, tânăra a declarat ziariştilor că viaţa nu va sta-n loc din cauza unui viol, intenţionând ca, după ce se va pune pe picioare, să-şi reia cât mai repede lucrul. Menţionăm că, în urma acestui viol, jurnalişti indieni au manifestat, timp de câteva ore, în stradă, în toate marile oraşe indiene, criticând dur guvernul şi poliţia ce se dovedesc incapabile să pună capăt acestui fenomen social ce afectează imaginea ţării, alungând turiştii.
Dar cel mai mare scandal declanşat de un viol colectiv, a avut loc anul trecut, în decembrie, când o altă tânără, tot de 23 de ani, studentă, a fost violată cu sălbăticie şi bătută în interiorul unui autobuz, în timp ce acesta se deplasa pe traseul său, în New Delhi, de un grup de cinci bărbaţi. Se pare că, de regulă, grupurile de violatori, în India, sunt constituite din cel mult cinci bărbaţi. în fine, şi în cazul studentei, însoţitorul acesteia a fost bătut, legat şi aruncat din autobuz, în timp ce acesta se deplasa. De asemenea, după ce a fost bătută şi violată de mai multe ori, tânăra a fost şi ea aruncată pe stradă din mersul autobuzului. Câteva zile mai târziu, studenta a murit la spital, din cauza modului sălbatic în care a fost violată. Moartea ei a provocat un puternic val de proteste, oamenii, indeferent de vârstă şi profesie, ieşind în stadă, huiduind ministrul de Justiţie şi poliţia pentru că sunt prea îngăduitori cu violatorii.
Când toată lumea credea că s-a terminat cu violurile colective, din cauza decesului studentei, anul acesta, în martie, o turistă elveţiană a fost violată, în centrul ţării, în districtul Datia, din Madhya Pradesh, de un grup de cinci ţărani indieni, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 25 de ani. Şi în acest caz, însoţitorul a fost bătut şi legat, cu menţiunea că de data aceasta erta vorba chiar de soţul femeii, turista fiind violată de mai multe ori chiar sub ochii acestuia. Cei doi turişti elveţieni circulau cu bicicleta, intenţionând să ajungă la celebrul mausoleu Taj Mahal, aflat în Uttar Pradesh. Cuplul a fost atacat în timp ce încercau să monteze cortul. Femeia a fost violată şi de doi bărbaţi o dată. De asemenea, violatorii i-au mai şi jefuit pe elveţieni. După ce au stat câteva zile în spital, de cum au ieşit, cei doi turişti au părăsit imediat India, renunţând să mai viziteze Taj Mahal-ul.
Deşi au mai fost violate, în grup, turiste, poliţia indiană nedându-se peste cap să-i prindă rapid pe autorii agresiunilor sexuale, de data aceasta incidentul violent cu elveţianca a pus în mişcare, încă de a doua zi, după ce s-a aflat, Parlamentul indian, după şapte ore de dezbateri, aprobând proiectul de lege prin care sunt înăsprite pedepsele pentru violatori, mergându-se până la închisoare pe viaţă. Noul text de lege prevede pedepse dure pentru viol, în grup sau individual, pentru hărţuire sexuală, pipăit, privirea unei femei în timpul actului sexual şi turnarea de acid pe faţa sau trupul acesteia. Trebuie menţionat că ministerul Turismului din India, de zece ani, menţine activ programul „Incredibila India”, cu scopul de a mări numărul de turişti străini. Cu toate acestea, aşa cum am menţionat, din cauza flagelului naţional, violul colectiv, numărul de turişti străini ce vizitează anual ţara este de aproape 6,6 milioane de persoane, cifră cu mult inferioară în comparaţie cu cei ce vizitează China sau Malaezia.
Plăcerea de a viola
Totuşi care este cauza transformării unui comportament social, violul în grup, într-un flagel naţional ce afectează economia Indiei? Cum este posibil ca o ţară care a lansat sateliţi în spaţiul cosmic, să nu fie capabilă de a avea o legislaţie şi o poliţie capabilă să protejeze femeile? La ora actuală, comportamentul public al bărbaţilor indieni, este sub orice critică. După cum spunea Radha Kapoor-Sharma, fostă profesoară de literatură şi civilizaţie franceză, în cadrul Universităţii din New Delhi, a devenit ceva obişnuit ca femeile să fie pipăite în autobuz, să li se adreseze gesturi obscene, pe stradă, făcute de bărbaţii ce se deplasează cu bicicleta, să fie fluierate aluziv, să fie întrebate fără jenă dacă nu vor o partidă de sex şi toate astea, ziua în amiaza mare. Din cauza unui cod penal depăşit de realitatea străzii, spune Radha Kapoor-Sharma, cazurile de violenţă sexuală, de viol colectiv au devenit foarte frecvente.
în afară de deficienţele legii, o altă cauză ce a favorizat creşterea alarmantă de violuri în India este factorul demografic. Astfel, India cunoaşte, în prezent, o penurie de… femei. Actualmente se nasc în medie 914 femei la o mie de bărbaţi. De asemenea, o altă cauză este mentalitatea hindusă. Majoritatea familiilor de religie hindusă, spre deosebire de budiştii şi musulmanii din India, practică avortarea foetusului feminin, deoarece doresc să aibă dure pentru viol, în grup sau individual, pentru hărţuire sexuală, pipăit, privirea unei femei în timpul actului sexual şi turnarea de acid pe faţa sau trupul acesteia. Trebuie menţionat că ministerul Turismului din India, de zece ani, menţine activ programul „Incredibila India”, cu scopul de a mări numărul de turişti străini. Cu toate acestea, aşa cum am menţionat, din cauza flagelului naţional, violul colectiv, numărul de turişti străini ce vizitează anual ţara este de aproape 6,6 milioane de persoane, cifră cu mult inferioară în comparaţie cu cei ce vizitează China sau Malaezia.
Plăcerea de a viola
Totuşi care este cauza transformării unui comportament social, violul în grup, într-un flagel naţional ce afectează economia Indiei? Cum este posibil ca o ţară care a lansat sateliţi în spaţiul cosmic, să nu fie capabilă de a avea o legislaţie şi o poliţie capabilă să protejeze femeile? La ora actuală, comportamentul public al bărbaţilor indieni, este sub orice critică. După cum spunea Radha Kapoor-Sharma, fostă profesoară de literatură şi civilizaţie franceză, în cadrul Universităţii din New Delhi, a devenit ceva obişnuit ca femeile să fie pipăite în autobuz, să li se adreseze gesturi obscene, pe stradă, făcute de bărbaţii ce se deplasează cu bicicleta, să fie fluierate aluziv, să fie întrebate fără jenă dacă nu vor o partidă de sex şi toate astea, ziua în amiaza mare. Din cauza unui cod penal depăşit de realitatea străzii, spune Radha Kapoor-Sharma, cazurile de violenţă sexuală, de viol colectiv au devenit foarte frecvente.
în afară de deficienţele legii, o altă cauză ce a favorizat creşterea alarmantă de violuri în India este factorul demografic. Astfel, India cunoaşte, în prezent, o penurie de… femei. Actualmente se nasc în medie 914 femei la o mie de bărbaţi. De asemenea, o altă cauză este mentalitatea hindusă. Majoritatea familiilor de religie hindusă, spre deosebire de budiştii şi musulmanii din India, practică avortarea foetusului feminin, deoarece doresc să aibă un fetus masculin ca urmaş şi moştenitor al averii acumulate. De asemenea, o mare parte din vina extinderii, la nivel naţional, al practicării violului colectiv, afirmă Radha Kapoor-Sharma, o au şi filmele produse la Bollywood, inclusiv telenovelele indiene, produse masiv, care au impus în subconştientul bărbaţilor tipul femeii total supuse, capabilă să satisfacă chiar şi fanteziile sexuale ale bărbatului, la aceasta adăugându-se prototipul de mascul macho ce se bucură de mare succes în rândul celor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 45 de ani. Adevărul este că India patriarhală şi misogină nu a evoluat în pas cu modernizarea şi mondi-alizarea rapidă a ţării, rămânând mult în urmă, mai ales în mediul rural şi în oraşele de provincie.
Invazia ţăranilor
Şi politica îşi are partea ei de responsabilitate. Partidele naţionale hinduse ce au mare trecere în mediul rural, dar şi-n cel urban de provincie, pentru a câştiga cât mai multe voturi, dacă s-ar putea pe toate, le acuză sistematic pe femei că sunt vinovate de provocarea violului în grup deoarece provoacă bărbaţii prin faptul c-au început să poarte pantaloni jeans şi minijupe, c-au început să frecventeze petreceri, fără să fie însoţite de părinţi sau de oricare rudă, c-au început să fumeze şi să consume alcool, în prezenţa bărbaţilor. De asemenea, partidele hinduse sunt foarte critice la adresa pătrunderii masive a culturii occidentale şi americane în India, considerând că influenţează în rău tineretul.
Pe de altă parte, dezvoltarea economică inegală dintre mediul rural şi cel urban, sărăcia insuportabilă din satele indiene, mentalitatea învechită ce caracterizează aşezările rurale, au declanşat exodul tinerilor ţărani la oraş, în căutarea unei vieţi mai bune. Din păcate, gradul de cultură al acestor tineri semianalfabeţi este foarte scăzut. Ajunşi în mediul urban, sunt obligaţi să se adapteze repede, comportamental şi vestimentar, au contact cu femei ce au un loc de muncă, lucru nemaiîntâlnit în satul din care vin, unde femeia trebuie doar să aibă grijă de copii şi de gospodărie. în plus, tinerii ţărani, din clipa în care au ajuns la oraş, nu ştiu cum să se poarte cu femeile, nu ştiu să se îmbrace decent, mulţi dintre ei purtând haine ce-i transformă în indivizi penibili, fără ca ei să-şi dea seama. în loc să se impună în faţa femeilor printr-un comportament politicos, preferă să-şi învingă timiditatea, declanşată de propria lor prostie, prin atitudini de golani. Din clipa în care se decid să vină la oraş pentru a câştiga bani, din momentul în care se afundă în noua junglă urbană, tinerii ţărani nu pot renunţa la mentalitatea rurală de segregare a sexelor. Şi din această cauză sunt incapabili să aibă un comportament rafinat sau cel puţin decent în preajma femeilor din mediul urban. Când simt nevoia de act sexual şi nu se mai pot abţine, învăţaţi ca la ei la ţară, nu pot convinge femeia cu vorba bună, devin agresivi şi violează, de cele mai multe ori, în
grup.
Sătule să tot fie violate de aceşti ţărani care au invadat oraşele indiei, de anul trecut, femeile au coborât în stradă, începând să protesteze împotriva mentalităţii bărbaţilor, împotriva Justiţiei indiene, împotriva indiferenţei poliţiei, împotriva legislativului. Dar, aşa cum spunea Radha Kapoor-Sharma, violenţa sexuală căreia îi cad victime femeile, în India, este o realitate ce nu mai poate fi ignorată, oricare sunt cauzele, fie ele economice sau de mentalitate. Acum, femeile îndrăznesc să iasă în stradă, să-şi revendice dreptul de a fi egale, în drepturi, cu bărbatul. Dar ceea ce este o schimbare în bine este faptul că şi unii bărbaţi indieni au renunţat la dispreţul lor istoric faţă de femei şi au început să le susţină cauza. De asemenea, de când a avut loc violul din autobuz, massmedia indiană a renunţat la prezentarea laturii de senzaţional, a preferat să respecte intimitatea victimei, a familiei sale, canalizând totul împotriva indiferenţei autorităţilor şi guvernului, dirijând furia maselor împotriva conservatorismului partidelor politice tradiţionale. Astfel, datorită mass-media care a prezentat obiectiv evenimentul, fără să exagereze cu nimic, din decembrie anul trecut tot mai mulţi bărbaţi, tineri sau mai puţin tineri, taţi sau nu de fete, au început să susţină tot mai mult cauza femeilor indiene. Şi aceasta datorită faptului că mass-media indiană a-nţeles, dar pentru asta a trebuit să moară o tânără femeie, că prezentarea vieţii aşa cum este, nu cum doresc partidele politice, este mult mai importantă pentru viaţa morală şi intelectuală a societăţii indiene. Când prim ministrul indian, Manmohan Singh, a ieşit în public, după moartea tinerei, să vorbească mulţimii, încercând so aburească, oamenii l-au huiduit şi fluerat. Odată cu moartea tinerei femei violate în decembrie, India femeilor, dar şi cea a bărbaţilor destupaţi la minte, nu mai acceptă să fie dusă cu vorba. De anul trecut, femeile indiene au învăţat să spună „nu” bărbaţilor. India al celui de-al XXI-lea secol nu mai este India lui Mircea Eliade şi a lui Maitreyi.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

RĂSPUNDEREA PRODUCĂTORILOR

Răspunderea producătorului pentru produsele cu defect a apărut ca răspuns la necesitatea crescândă a asigurării protecţiei consumatorilor faţă de produsele care le-ar putea pune în pericol viaţă, sănătatea, integritatea corporală, bunurile şi interesele lor legitime, aceasta fiind instituţita printr-o serie de acte normative, atât la nivel european, cât şi naţional. […]