
Inspectoratele şcolare nu mai au niciun cuvânt în decizia şcolilor de a organiza ore remediale. Noul ordin de ministru care modifică regulile de aplicare a programului „Şcoala după şcoală” prevede că „sunt considerate, din oficiu, unităţi organizatoare, unităţile de învăţământ în care se poate organiza cel puţin o grupă de elevi, în înţelesul prezentului ordin, fără a necesita aprobarea inspectoratului şcolar”.
Părinţii sau reprezentanţii legali ai cuprindere a copiilor în programul de ore remediale în mod continuu, până la data de 25 ale fiecărei luni.
Ministrul a precizat că „numărul elevilor înscrişi în programul naţional de acţiuni remediale este de 135.000 (aproape 75.000 în învăţământul primar şi peste 60.000 în gimnaziu). La aceştia se adaugă aproape 90.000 elevi de liceu înscrişi pentru acţiuni remediale în programul ROSE”.
Ministrul a declarat că, „în scopul extinderii accesului la acest program care vizează recuperarea pierderilor generate de predarea online, Ministerul Educaţiei va flexibiliza prevederile ordinului de ministru care reglementează programul remedial în învăţământul primar şi gimnaziu, prin adăugarea următoarele prevederi:
Identificarea elevilor eligibili se va putea face permanent, iar lunar se va actualiza componenţa şi/sau numărul grupelor.
Programul orar se va realiza la nivelul unităţii de învăţământ, de către cadrele didactice implicate, cu consultarea elevilor şi părinţilor.
Orice unitate şcolară în care se va constitui cel puţin o grupă va fi eligibilă, din oficiu, fără a necesita aprobarea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ va fi informat).”
Reamintim că programul de ore de recuperare a fost promovat intens de către ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, înainte de începutul semestrului II al acestui an şcolar. Acesta a anunţat că un profesor ar fi plătit cu suma de 100 de lei brut pentru fiecare oră remedială.