Examenul de Bacalaureat se va plia pe fiecare profil. Deci, vom avea Bac-ul tehnologic pe care liceele tehnologice îl propun şi îl aşteaptă de multă vreme.
Rămân două probe de competenţe lingvistice: Limbă străină 1, Limbă străină 2, tocmai pentru a creşte potenţialul de angajare şi adecvarea absolvenţilor pentru societatea viitorului.
Cele două probe la nivelul de competenţă diferită în funcţie de câtă limbă străină s-a studiat în parcursul de liceu sau de gimnaziu. Ce avem în plus faţă de formula de acum este o probă aşa-zis complementară de competenţe de bază care pentru profilul uman va fi la matematică sau ştiinţe ale naturii, pentru profilul real o probă la alegere pentru disciplinele socio-umane: istorie, logică, filosofie, psihologie.
Notarea, fiind vorba de competenţe de bază, nu avansate, se va face pe sistem admis-respins.
Elevii care termină anul acesta clasa a IV-a vor fi prima generație care va susține pe lângă examene de Evaluare Națională și admitere suplimentară la liceu. Cel puțin așa prevăd proiectele noilor legi ale Educației
Examenul de Evaluare Națională își va păstra formatul actual în noile proiecte de legi, respectiv elevii vor susține probe scrise la Limba și literatura română și Matematică.
Concurs de admitere la liceu – suplimentar față de Evaluarea Națională – va putea fi organizat la acele unități de învățământ unde există concurență demonstrată anterior. Liceele care optează pentru concurs suplimentar vor putea ocupa în acest fel maximum 60% dintre locuri, restul de 40% urmând să fie ocupate prin repartizare computerizată. În plus, liceele care organizează concurs suplimentar la una sau două probe vor trebui să anunțe cu un an înainte acest lucru.
Aici pot fi consultate legile educației: https://www.edu.ro/proiecte_legi_educatie_Romania_Educata
Orice propunere poate fi transmisă în scris la adresa legile.educatiei@edu.gov.ro (până în data de 07.03.2023)