COMORI ÎN OBIECTIV: Proiectul unui turn medieval

Date:

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, aduce în atenţia publicului, sub forma expunerii, noi descoperiri cu rezultate notabile în privinţa habitatului medieval târgoviştean. Ineditul constă în identificarea, pe cale arheologică, a unui complex ecleziastic medieval, necunoscut până astăzi, deci fără menţiuni documentare care să-i semnaleze prezenţa. Piesele selectate pentru expunere au fost încadrate cronologic, în intervalul secolelor XVI-XVII şi sunt reprezentative pentru a ilustra contextul arheologic: o cărămidă inscripţionată cu planul unei clădiri şi un lacrimariu, ambele descoperite în anul 2020, în punctul Calea Domnească, nr. 192, în imediata vecinătate a fostei Curţi Domneşti de la Târgovişte.
Deosebirea faţă de o cărămidă obişnuită, găsită deseori într-o săpătură arheologică medievală, constă în prezenţa pe una din feţe a unor incizii ce indică planul unei clădiri.
Funcţia religioasă atribuită acestei schiţe, dincolo de aspectul insuflat la prima vedere, este susţinută şi de numeroasele morminte identificate în spaţiul cercetat, aproximativ 25 de gropi de înhumaţie. Prezenţa planului schiţat pe cărămidă îl atribuim unui turn clopotniţă, cel mai probabil, ridicat ulterior, ca parte a unui cimitir medieval. Prăbuşirea acestuia a fost surprinsă in situ, iar imagini ale acestui dezastru sunt redate în filmul care însoţeşte cadrul expoziţional.
Al doilea obiect ales pentru expunere este un vas din sticlă care face parte din categoria Lacrimarium, Balsamarium sau Olfactoriolum, cunoscut şi ca Unguentarium. O întrebuinţare a fost cea de vas liturgie, utilizat în ceremonialul religios, la înmormântări sau pus în legătură cu edificarea lăcaşelor de cult. Unele sunt de provenienţă occidentală – atelierele de la Murano, de exemplu. Altele, însă, pot proveni de la ateliere locale, Matei Basarab având o sticlărie la mică distanţă de capitala Târgovişte.
Artefactele pot fi văzute în perioada mai-iunie 2021, la Curtea Domnească din Târgovişte, în clădirea Muzeului Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, într-un spaţiu special amenajat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Șoferi depistați sub influența alcoolului în județul Dâmbovița

Polițiștii  au oprit un autoturism condus de un tânăr...

Incendiu la o anexă gospodărească în localitatea Ciocănești 

Un incendiu a izbucnit  la o anexă gospodărească din...