COMORI ÎN OBIECTIV: Proiectul unui turn medieval

0 0

Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, aduce în atenţia publicului, sub forma expunerii, noi descoperiri cu rezultate notabile în privinţa habitatului medieval târgoviştean. Ineditul constă în identificarea, pe cale arheologică, a unui complex ecleziastic medieval, necunoscut până astăzi, deci fără menţiuni documentare care să-i semnaleze prezenţa. Piesele selectate pentru expunere au fost încadrate cronologic, în intervalul secolelor XVI-XVII şi sunt reprezentative pentru a ilustra contextul arheologic: o cărămidă inscripţionată cu planul unei clădiri şi un lacrimariu, ambele descoperite în anul 2020, în punctul Calea Domnească, nr. 192, în imediata vecinătate a fostei Curţi Domneşti de la Târgovişte.
Deosebirea faţă de o cărămidă obişnuită, găsită deseori într-o săpătură arheologică medievală, constă în prezenţa pe una din feţe a unor incizii ce indică planul unei clădiri.
Funcţia religioasă atribuită acestei schiţe, dincolo de aspectul insuflat la prima vedere, este susţinută şi de numeroasele morminte identificate în spaţiul cercetat, aproximativ 25 de gropi de înhumaţie. Prezenţa planului schiţat pe cărămidă îl atribuim unui turn clopotniţă, cel mai probabil, ridicat ulterior, ca parte a unui cimitir medieval. Prăbuşirea acestuia a fost surprinsă in situ, iar imagini ale acestui dezastru sunt redate în filmul care însoţeşte cadrul expoziţional.
Al doilea obiect ales pentru expunere este un vas din sticlă care face parte din categoria Lacrimarium, Balsamarium sau Olfactoriolum, cunoscut şi ca Unguentarium. O întrebuinţare a fost cea de vas liturgie, utilizat în ceremonialul religios, la înmormântări sau pus în legătură cu edificarea lăcaşelor de cult. Unele sunt de provenienţă occidentală – atelierele de la Murano, de exemplu. Altele, însă, pot proveni de la ateliere locale, Matei Basarab având o sticlărie la mică distanţă de capitala Târgovişte.
Artefactele pot fi văzute în perioada mai-iunie 2021, la Curtea Domnească din Târgovişte, în clădirea Muzeului Tiparului şi al Cărţii Vechi Româneşti, într-un spaţiu special amenajat.

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

SORANA CÎRSTEA, DEBUT PERFECT LA ROLAND GARROS

Debut perfect pentru Sorana Cîrstea la Roland Garros. Sori e în mare formă după ce a jucat două finale în acest an, iar acum a eliminat-o pe Johanna Konta, cap de serie 19, în primul tur.Târgovişteanca de 31 de ani a câştigat cu 7-6, 6-2, după o oră şi jumătate […]