Ce trebuie să știm despre gripa aviară 

Date:

Gripa aviară, cunoscută și sub numele de gripă a păsărilor, este o boală virală care afectează în principal păsările, dar care poate infecta și alte animale, inclusiv oamenii. Virusurile gripale aviare aparțin familiei Orthomyxoviridae și sunt clasificate în mai multe subtipuri, în funcție de proteinele de pe suprafața lor: hemaglutinina (H) și neuraminidaza (N). Cele mai cunoscute subtipuri de virusuri ale gripei aviare sunt H5N1, H7N9 și H9N2.

Simptomele gripei aviare la păsări pot varia de la forme ușoare la forme severe, care pot duce la mortalitate ridicată. Simptomele comune includ:

• Scăderea apetitului și a producției de ouă

• Letargie și pene zburlite

• Edem facial și al crestei

• Probleme respiratorii

Diagnosticul gripei aviare se face prin teste de laborator, cum ar fi reacția în lanț a polimerazei (PCR) și izolarea virusului din probele prelevate de la păsările infectate.

Transmiterea la Oameni

Gripa aviară se transmite la oameni în principal prin contact direct cu păsările infectate sau cu suprafețele contaminate cu secrețiile lor. Deși transmiterea de la om la om este rară, aceasta este posibilă în anumite condiții. Simptomele la oameni pot varia de la simptome asemănătoare gripei comune (febră, tuse, dureri de gât) până la forme severe, cum ar fi pneumonia, sindromul de detresă respiratorie acută și, în unele cazuri, decesul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Ministerul Agriculturii propune un mecanism de asigurare la secetă pentru culturile de toamnă şi primăvară

Florin Barbu, ministrul Agriculturii, a declarat că  intenţionează să...

Asigurarea voluntară de sănătate – o alegere inteligentă 

 Asigurarea voluntară de sănătate este soluția ideală pentru a...