Din 15 martie, listele de ingrediente și aditivi alimentari vor fi tipărite în meniurile restaurantelor

Date:

Potrivit noilor reglementări legale, restaurantele vor fi obligate  să afișeze lista de ingrediente și aditivii folosiți în preparate. Este urmarea   unui ordin al președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) iar lista respectivă trebuie  atașată de lista cu meniuri, dar și online.

Mai exact, patronii de restaurante, firmele de catering sau fast-food-urile trebuie să ofere informații despre tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc 20g în produsul finit/ mâncarea furnizată; să ofere informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii; declarația nutrițională trebuie să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.

Toate aceste informații vor trebui menționate într-un loc vizibil, ușor accesibil, fără a fi ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.

Inițial, această obligație urma să se aplice din luna decembrie dar aplicarea respectivului ordin a fost amânată pentru   15 martie 2023

listele meniu fizice sau virtuale a fost luată pentru a da timpul necesar operatorilor economici să pregătească elementele corecțiilor de informare, prevăzute în Ordin cu atenție și rigurozitate.

Vor fi întocmite îndrumare pentru fiecare tipologie de meniu

Totodată, în perioada următoare, vor fi concepute îndrumare practice de exemplificare pentru fiecare tipologie de meniu, care urmează să constituie subiectul unor întâlniri periodice ale grupului de lucru format din specialiști ANPC și reprezentanți ai structurilor asociative din HORECA. Acestea le sunt necesare operatorilor economici, pentru ca adăugirile de informații din listele meniu, conform prevederilor actului administrativ, să fie realizate într-un mod unitar, profesionist și clar, până la termenul stabilit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Utilaje industriale second-hand vs. echipamente noi din China – Ce alegi în 2025?

Într-o perioadă marcată de automatizare accelerată, deficit de forță...

Ce este ‘black mass’ și cum funcționează o linie de reciclare a bateriilor?

Creșterea accelerată a cererii pentru vehicule electrice și echipamente...

Șoferi depistați sub influența alcoolului în județul Dâmbovița

Polițiștii  au oprit un autoturism condus de un tânăr...