Capriciile iernii îşi spun cuvântul în judeţul Dâmboviţa. Ceaţa, poleiul, lapoviţa şi chiar ninsorile îşi fac simţită prezenţa. Pentru evitarea unor evenimente nefericit, poliţiştii dâmboviţeni fac o serie de recomandari pentru deplasări sigure în contextul unor fenomene meteorologice specifice sezonului de iarnă.
Înainte de a porni la drum, întotdeauna, informaţi-vă despre condiţiile meteo-rutiere existente pe traseul pe care urmează să-l parcurgeţi!
Dacă circulaţi pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, echipaţi-vă autovehiculul cu anvelope de iarnă!
Nu uitaţi: rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare. Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri!
Sporiţi atenţia la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare şi evitaţi oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe.
Adoptaţi o manieră prudentă de conducere şi adaptaţi în permanenţă viteza de rulare la condiţiile meteo şi de drum.
Dacă partea carosabilă este umedă ori acoperită cu polei sau zăpadă, trebuie să circulaţi cu o viteză redusă, care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare, în astfel de condiţii, este mult mai mare.
În contextul unui trafic aglomerat, precipitaţiile, sub formă de lapoviţă sau ninsoare, precum şi vântul puternic pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Păstraţi-vă calmul, nu uitaţi de politeţea rutieră şi nu blocaţi intersecţiile. De asemenea, nu vă angajaţi în depăşirea coloanelor de autoturisme.
Curăţaţi în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi folosiţi corespunzător instalaţia de climatizare!
Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau dacă vă simţiţi obosiţi! Evitaţi să vorbiţi la telefonul mobil în timp ce şofaţi, mai ales dacă nu aveţi ataşat dispozitivul „hands-free”.
În conformitate cu prevederile legale în vigoare, bicicliştilor le este interzis să circule atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă. În caz contrar, aceştia sunt pasibili să fie sancţionaţi contravenţional cu o amendă cuprinsă între 6 şi 8 puncte.
Pietonilor le recomandăm să evite, pe cât posibil, folosirea părţii carosabile, mai ales după lăsarea întunericului şi în condiţii de vizibilitate redusă.
Asiguraţi-vă temeinic şi traversaţi strada numai după ce sunteţi siguri că o puteţi face în condiţii de siguranţă!
Pe vreme nefavorabilă, purtaţi articole vestimentare cu accesorii reflectorizante.
Evitaţi expunerea la frig, iar atunci când urmează să vă deplasaţi în spaţii deschise, purtaţi îmbrăcăminte adecvată zilelor geroase şi nu consumaţi alcool.
Poleiul şi ceafa, inamicii de pe drumurile din judeful Dâmbovifa
Date: