Măsuri de relaxare a restricţiilor, promovate simultan cu prelungirea stării de alertă

Ca urmare a adoptării Hotărârii Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă nr. 26 din 10.05.2021 privind propunerea prelungirii stării de alertă, guvernul a prelungit starea de alertă cu încă 30 de zile, fiind decise în acelaşi timp şi mai multe măsuri de relaxare. Va fi permisă organizarea de evenimente-test, fiind vorba de evenimente sportive sau culturale/artistice cu depăşirea capacităţii de 50%. Accesul va fi permis însă exclusiv persoanelor care sunt vaccinate, au un test negativ de COVID-19 sau au trecut prin boală.
În acest context, şeful DSU, Raed Arafat, a declarat că nu a fost împărţită populaţia în vaccinaţi şi nevaccinaţi, pentru aceştia din urmă fiind viabilă varianta testării. Acelaşi secretar de stat a precizat că s-a eliminat restricţia legată de domiciliu privind participarea la pelerinaje religioase sau procesiuni, rămânând obligatorie respectarea măsurilor de protecţie sanitară anti-COVID-19.
Se menţine interdicţia desfăşurării de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private. Se menţine interdicţia organizării de nunţi şi botezuri în spaţii închise sau deschise cum ar fi, fără a se limita la acestea, saloane, cămine culturale, restaurante, baruri, cafenele, săli/corturi.

Competiţiile sportive se pot desfăşura cu participarea spectatorilor, doar ca evenimente test/pilot cu aprobarea CNSU pe baza propunerii Ministerului Tineretului şi Sportului şi cu avizul Ministerului Sănătăţii, participarea fiind permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, se află în perioada cuprinsă între a 15 şi a 90 a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau prezintă rezultatul unui test RT-PCR, nu mai vechi de 72 de ore, sau a unui test antigen în condiţiile stabilite prin metodologia aprobată prin ordin comun al Ministerului Tineretului şi Sportului şi Ministerului Sănătăţii.
De asemenea, activitatea cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte, se poate desfăşura cu participarea publicului peste 50% din capacitatea maximă a spaţiului, doar ca evenimente test/pilot cu aprobarea CNSU pe baza propunerii Ministerului Culturii şi cu avizul Ministerului Sănătăţii, participarea fiind permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate, se află în perioada cuprinsă între a 15 şi a 90 a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2 sau prezintă rezultatul unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore, în condiţiile stabilite prin metodologia aprobată prin ordin comun al Ministerului Culturii şi Ministerului Sănătăţii.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Rata şomajului înregistrat în Dâmboviţa a urcat la 3,09%

La începutul lunii aprilie, în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa erau înregistraţi 5956 şomeri (din care 2849 femei), rata şomajului fiind de 3,09%. Comparativ cu luna precedentă, când rata şomajului a fost de 2,96%, în această lună acest indicator a crescut cu 0,13 puncte procentuale.Din totalul […]