În această săptămână, Târgoviştea redevine capitala Ortodoxiei Române

Vineri şi sâmbăta, la Târgovişte va avea loc marea Sărbătoare a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarh al
Constantinopolului şi Mitropolit al Ţării Româneşti, manifestare spirituală de anvergură care, an de an, reuneşte zeci de mii de credincioşi şi înalţi ierarhi ai BOR şi altor biserici ortodoxe.
Vineri, de la ora 18.00, la Catedrala Mitropolitană va avea loc Slujba Vecerniei, urmată de Pelerinajul Tinerilor din Arhiepiscopia Târgovişte.
Sâmbătă, începând cu ora 7.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie iar credincioşii se vor putea închina şi ruga la racla cu sfintele moaşte.
SCRISOARE PASTORALĂ, ADRESATĂ DE CĂTRE ÎNALTPREASFINŢITUL PĂRINTE ARHIEPISCOP ŞI MITROPOLIT NIFON, CU OCAZIA SĂRBĂTORII SF. IERARH NIFON
Cu aleasă bucurie, vom sărbători, în zilele de 10 şi 11 august, pe Sfântul Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului şi Mitropolitul Ţării Româneşti, ocrotitorul vieţii spirituale din Eparhia noastră,primul sfânt canonizat la noi şi binecunoscut înnoitor al vieţii religios- morale din Ţara Românească.
Erudit şi bun păstor, Sf. Ier. Nifon a reorganizat din temelii viaţa spirituală munteană de la începutul secolului al XVI-lea, pentru ca Biserica să poată răspunde provocărilor contextului pastoral-misionar al acelei epoci, propovăduind cu acrivie frumuseţea credinţei noastre ortodoxe şi dândexemplu de autentică trăire în duhul Sfinţilor Părinţi.
Rod al efortului său duhovnicesc, cel mai cunoscut ucenic al său este Sf. Voievod Neagoe Basarab, cel ce ne-a oferit un desăvârşit exemplu de conducător creştin evlavios, rodnic şi iubitor de neam, ţară şi Biserică. Cu conştiinţa că roadele bune ale minţii omului sunt darul inspiraţiei dumnezeieşti, Sf. Ier. Nifon a îndemnat la utilizarea tiparului, cel mai nou mijloc de comunicaţie socială al timpului său, în misiunea Bisericii. Astfel, a fost tipărit, la Târgovişte, cel dintâi Liturghier ortodox din lume, punându-se bazele primului centru tipografic românesc, de unde au ieşit şi alte valoroase volume, de-a lungul timpului.
În acest An Centenar al Marii Uniri nu trebuie să uităm că prin tipărirea de carte, multă, bună şi de folos, ce a circulat în toate teritoriile locuite de români, Ortodoxia românească a contribuit din timp la realizarea unităţii noastre naţionale, încununată de evenimentul din anul 1918.
Vă mulţumesc tuturor, preoţi şi credincioşi, pentru participarea şi reuşita evenimentului resfinţirii bisericii Mânăstirii Dealu, din ziua de 10 iunie 2018, important moment spiritual dedicat omagierii Anului Centenar al Marii Uniri de la 1 decembrie 1918, în Eparhia noastră.
Fiind una din cele mai importante personalităţi ale vieţii noastre spirituale şi culturale, Sf. Ier. Nifon a rămas în conştiinţa poporului binecredincios ca un Ierarh înţelept şi blând, un reper moral incontestabil care, cu abnegaţie şi hotărâre, a contribuit la înnoirea vieţii bisericeşti muntene.
Pentru aceasta, an de an, în zilele de sărbătoare dedicate lui şi pe tot parcursul anului, cu speranţă şi încredere în mijlocirea Sf. Ier. Nifon către Bunul Dumnezeu, numeroşi credincioşi vin la Catedrala din Târgovişte, pentru a se închina la racla cu cinstitele sale moaşte, pentru a participa la sfintele slujbe, pentru a se bucura de frumuseţea comuniunii frăţeşti şi pentru a primi ajutor dumnezeiesc.
Pentru ca bucuria cinstirii Sf. Ier. Nifon să fie o ocazie de a mărturisi public credinţa şi speranţa noastră creştină, Vă îndemn pe toţi, clerici, monahi şi binecredincioşi creştini, să veniţi cât mai mulţi, în ziua de sâmbătă, 11 august a.c., de la ora 7.00, la Catedrala din Târgovişte, unde va fi oficiată Sfânta Liturghie şi vă veţi putea închina la racla cu sfintele moaşte, până seara târziu.
Sărbătoarea Sf. Ier. Nifon va fi inaugurată de slujba Vecerniei Sfântului, săvârşită pe podiumul special amenajat în apropierea Catedralei Mitropolitane, în ajunul sărbătorii, vineri, 10 august, de la ora 18.00, şi de Pelerinajul Tinerilor din Arhiepiscopia Târgoviştei, care se va desfăşura prin centrul istoric al vechii noastre Cetăţi de Scaun.
Dorindu-vă spor duhovnicesc, pace şi bucurie, Vă împărtăşesc tuturor arhiereşti binecuvântări.
t N I F O N Arhiepiscop şi Mitropolit

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Next Post

Echipele din Liga a Il-a au transferat peste 200 de jucători! VARĂ AGITATĂ ÎN EŞALONUL SECUND

Cluburile din eşalonul secund participante în actuala ediţie de campionat, care a debutat pe 3 august, au avut la dispoziţie aproape două luni pentru a-şi pregăti lotul în vederea noului sezon al competiţiei Liga 2 Casa Pariurilor, perioada de transferuri de vară fiind deschisă pe data de 12 iunie. Însă […]