FURTURILE DE ANIMALE IN VIZORUL POLIŢIEI

Date:

carneDin experienţa anilor anteriori s-a constatat că în apropierea Sărbătorilor de Iarnă creşte numărul furturilor de animale în special pentru a fi revândute şi sacrificate ilegal. În ultima perioadă poliţiştii au dispus măsuri operative de intensificare a activităţilor specifice pentru identificarea autorilor în mai multe cauze de furturi de anini a I e . Săptămâna trecută poliţiştii din cadrul Serviciului de Ordine Publică au efectuat 25 de controale pe linia prevenirii şi combaterii furturilor de animale. Astfel, au fost legitimate 224 de persoane şi verificate în bazele de date 40 de persoane şi 15 autovehicule care transportau animale. În urma neregulilor descoperite, poliţiştii au aplicat 211 sancţiuni contravenţionale, dintre care 125 la Legea 61/1991 privind ordinea şi liniştea publică şi 3 conform H.G 984/2005 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor. Valoarea totală a amenzilor se ridică la 52.595 de lei.
Cauzele şi condiţiile care favorizează şi generează furturile de animale sunt: neglijenţă în asigurarea locurilor unde sunt adăpostite animalele, în cadrul gospodăriilor particulare; lăsarea liberă a animalelor la păşunat sau pe islazuri, fără a fi organizată paza acestora; neasigurarea corespunzătoare a iluminatului public în localităţi, a gospodăriilor particulare, a perimetrelor zonelor zootehnice, precum şi lipsa sistemelor de pază şi alarmare corespunzătoare; lipsa de vigilenţă a paznicilor sau lipsa pazei la fermele de creştere a animalelor şi păsărilor.
Pentru ca bunurile dumneavoastră să nu cadă în mâna infractorilor, vă sfătuim să întreprindeţi următoarele măsuri pentru a zădărnici intenţiile hoţilor: asigurarea corespunzătoare cu încuietori a uşilor, garajelor, grajdurilor sau coteţelor; asigurarea iluminatului curţii pe timpul nopţii; nu lăsaţi animalele nesupravegheate la păşunat pe islaz sau pe câmp; nu invitaţi în curte persoane necunoscute care, sub pretextul vânzării diferitelor produse, încearcă să cunoască toate împrejurimile curţii şi modul în care asiguraţi securitatea animalelor şi păsărilor; când intraţi în contact cu persoane amatoare să cumpere animale, încercaţi să reţineţi, pe cât posibil, semnalmentele acestora sau numerele de înmatriculare ale autovehiculelor cu care se deplasează; dacă plecaţi de la domiciliu pentru o perioadă de timp, rugaţi un vecin sau o persoană de încredere să vă supravegheze curtea şi locuinţa. Duceţi animalele la păşunat împreună cu ceilalţi săteni şi asiguraţi prin rotaţie paza acestora, iar dacă aveţi posibilitatea, angajaţi o persoană cunoscută şi serioasă pentru a face acest lucru; nu amplasaţi grajdurile sau adăposturile de animale la distanţă mare de locuinţe sau în locuri izolate, fără să asiguraţi paza acestora; atelajele înhămate, lăsate nesupravegheate pe stradă, constituie un pericol pentru circulaţia publică, dar şi o tentaţie pentru hoţi.
Respectarea acestor măsuri minime de prevenţie vă poate ajuta să vă protejaţi bunurile proprii de acţiunile infractorilor, având în vedere faptul că prejudiciile create de aceştia sunt foarte greu de recuperat, animalele furate fiind sacrificate rapid. De asemenea, de cele mai multe ori, hoţii chiar dacă sunt identificaţi nu au posibilităţi de a va despăgubi.
Dacă sunteţi victima unui furt, sunaţi de îndată la numărul unic de urgenţă 112 şi, până la sosirea poliţiştilor pentru efectuarea cercetării la faţa locului, luaţi măsuri de conservare a urmelor lăsate de autorii furtului!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Accidente de circulație  în lanț, pe drumurile din Dâmbovița 

Polițiștii din cadrul Poliției Municipiului Târgoviște au fost sesizați...

CONTROALE ÎN LOCALITATEA BĂLTENI: Au fost verificate centrele de fier vechi

Ieri,  17 aprilie, peste 200 de polițiști din cadrul...

 Mesaje frauduloase concepute de atacatori, care vizează utilizatori din România în ultimul timp

 Vorbim despre tehnci pe care infractorii le reciclează sub...

 NOUA APLICAȚIE eDAC este folosită zi de zi în misiunile jandarmilor dâmbovițeni 

Un nou sistem digital de verificare a documentelor de...